Най-новите диетични тенденции за 2023 г

Най-новите диетични тенденции за 2023 г

Скорошно проучване показа връзка между здравословното хранене и увеличената продължителност на живота. Популярните през 2023 г. диети не само могат да поддържат теглото ви ниско, но също така са богати на хранителни вещества, които са от съществено значение за доброто здраве. 22-годишно проучване показва, че хората, които се хранят здравословно, живеят средно седем години по-дълго от тези, които не го правят. Така че нека да видим списъка с диетичните тенденции за 2023 г.

1) Средиземноморска диета. Тази диета се основава на традиционните хранителни навици на хората в страните около Средиземно море. Има високо съдържание на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, риба и зехтин и ниско съдържание на наситени мазнини. Проучванията показват, че средиземноморската диета може да намали риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и да ви помогне да отслабнете.

2) Кетогенната диета все още е популярна, но се променя. Оригиналната кето диета беше с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. Все пак здравните експерти сега препоръчват умерено количество въглехидрати, както и протеини, за да се поддържат ползите от кето диетата, като същевременно се избягват потенциални проблеми като запек и лош дъх.

3) Периодичното гладуване. Това включва редовно гладуване за определени периоди от време. Някои хора постят по 18 часа на ден, оставайки без храна от 20 часа. до обяд на следващия ден, но има различни варианти и всеки трябва да потърси този, който най-добре му пасва.

Най-новите диетични тенденции за 2023 г - 30279138fd53a02c25f1f2710aeed881 istock 1328303795

4) Веганската диета също набира популярност, тъй като повече проучвания потвърждават нейните ползи за здравето и става по-лесно да се намерят вкусни алтернативи на месото и млечните продукти. Веганите избягват да ядат всички животински продукти, включително месо, яйца, масло и странични животински продукти като желатин, мед и някои вина.

5) Добрата стара диета с ниско съдържание на въглехидрати е все още наоколо. Освен да намалите приема на въглехидрати, добре е да повишите консумацията си на плодове и зеленчуци.

6) Диетата DASH. Това е диетичен подход за спиране на хипертонията, понижаване на кръвното налягане и отслабване. Включва много плодове, зеленчуци, зърнени храни и нискомаслени млечни продукти с ограничени количества постно месо, птици и риба. Въпреки високото съдържание на калий и магнезий, диетата DASH е с ниско съдържание на натрий.

7) Палео диетата все още е популярна и се основава на идеята, че хората са генетично адаптирани да ядат храните, налични през палеолита, който е бил преди селското стопанство. Това означава да ядете предимно плодове, зеленчуци, месо, птици, риба, ядки и семена, но да избягвате млечни продукти, зърнени храни, бобови растения и преработени храни. Критиците казват, че тази диета е твърде ограничена и може да не осигури всички основни хранителни вещества.

Най-новите диетични тенденции за 2023 г - l intro 1651937325

8) Последната нова диетична тенденция за 2023 г. е диета с високо съдържание на протеини. Идеята е начинът ви на хранене да позволява да се чувствате сити за по-дълго време. Месото и млечните продукти все още са популярни източници на протеини, но някои хора смятат, че те са вредни за здравето. Има и веган протеини на прах за тези, които не могат или не искат да ядат месо. И накрая, има протеинови прахове от яйчен белтък, направени от пастьоризирани течни яйчни белтъци.

Най-разумният подход е все пак да не следвате сляпо тенденциите, а да помислите кои от тях наистина са здравословни и отговарят на вашите предпочитания и нужди.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares