Каква трябва да е диетата след преживян инфаркт?

Каква трябва да е диетата след преживян инфаркт?

След преживян сърдечен удар, известен също като инфаркт, е изключително важно да се предприемат стъпки за насърчаване на здравето на сърцето и намаляване на риска от бъдещи сърдечни инциденти. Един от най-ефективните начини за това е чрез здравословна за сърцето диета.

Първата стъпка е да се намали приема на наситени и трансмазнини, които могат да повишат нивата на холестерола и да допринесат за натрупване на плаки в артериите. Това означава да избягвате храни като масло, сметана, мазни меса и преработени храни. Вместо това се съсредоточете върху консумацията на здравословни мазнини като тези, които се съдържат в ядките, семената, авокадото и мазната риба като сьомгата.

Също така е важно да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци, които са с високо съдържание на фибри, витамини и минерали. Тези хранителни вещества могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на цялостното здраве на сърцето. Стремете се към разнообразие от цветни плодове и зеленчуци и се опитайте да ги включите във всяко хранене.

Каква трябва да е диетата след преживян инфаркт? - c92020e0 e209 403d a334 2b544b03a9d4

Пълнозърнестите храни, като кафяв ориз, киноа и пълнозърнест хляб, са друг важен компонент на здравословната за сърцето диета. Тези храни са с високо съдържание на фибри, което може да помогне за понижаване на нивата на холестерола и подобряване на контрола на кръвната захар. Избягвайте преработени зърнени храни като бял хляб, бял ориз и сладки зърнени храни.

Протеинът е важно хранително вещество за тялото, но е важно да изберете постни източници на протеин, като птиче месо, риба, боб и бобови растения. Червеното месо трябва да се консумира умерено, тъй като е с високо съдържание на наситени мазнини. Освен това е важно да се ограничи приема на преработени меса, като бекон и колбаси, които са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.

Приемът на сол също трябва да бъде ограничен, тъй като твърде много сол може да повиши кръвното налягане и да увеличи риска от сърдечни заболявания. Опитайте се да избягвате преработените храни, които често са с високо съдържание на сол, и вместо това изберете пресни, цели храни. Билките и подправките могат да се използват за добавяне на вкус към ястията без добавяне на допълнителна сол.

Каква трябва да е диетата след преживян инфаркт? - healthy foods thumb

В допълнение към тези диетични препоръки е важно да поддържате здравословно тегло и да се занимавате с редовна физическа активност. Това може да помогне за подобряване на сърдечно-съдовото здраве и намаляване на риска от бъдещи сърдечни инциденти. Стремете се към поне 30 минути упражнения с умерена интензивност, като например бързо ходене през повечето дни от седмицата.

Спрете тютюнопушенето и ограничете приема на алкохол, тъй като и двете могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Отказването от тютюнопушенето може да бъде трудно, но има много налични ресурси за помощ, като никотинова заместителна терапия и групи за подкрепа.

Здравословната за сърцето диета е от съществено значение за хората, които са преживели инфаркт. Тя може да окаже силно положителен ефект върху здравето и да подкрепи избягването на сърдечни инциденти в бъдеще. В началото промените може да са трудни за следване, но усилията си заслужават. Тези промени могат да окажат положително и превантивно влияние и върху други заболявания.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares