Какви грешки допускаме при пазаруването на плодове и зеленчуци?

Какви грешки допускаме при пазаруването на плодове и зеленчуци?

Плодовете и зеленчуците са чудесни по много причини. Те могат да помогнат за намаляване на възпалението, да увеличат приема на фибри и да поддържат органите от мозъка до червата. Но много от нас не получават достатъчно от тях.В САЩ например Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщава, че приблизително 90% от американците не достигат предложените пет порции на ден. Едва ли данните за България ще покажат нещо много по-различно.

Причината за тази статистика едва ли е само една. Може да се каже, че проблемите започват още в магазина за хранителни стоки. Въпреки че понякога влизаме в него с най-добри намерения, излизайки може да се окаже, че съвесем не сме напълнили количката си с подходящите за нас полезни продукти. Пресните продукти могат да бъдат скъпи, трудни за приготвяне и  да се развалят бързо, което може да доведе до загуба на храна и пари и да ни демотивира да се стремим да повишим консумацията им.

Какви грешки допускаме при пазаруването на плодове и зеленчуци? - 162704 eat17fruitandveg 316436 crop

Всички искаме нашите пари  да стигнат за възможно много неща в магазина за хранителни стоки, особено когато сме изправени пред инфлация. Най-голямата грешка, която може да направите, е да изберете плодове и зеленчуци, които всъщност не обичате да ядете. Може да изглежда прекалено просто, но ключова част от здравословния и устойчив модел на хранене е включването на храни, които ви харесват. Често закупените такива плодове стоят на рафтовете в хладилника докато се развалят. Това води до разхищаване на храна – загуба на пари и ресурси.

Плодовете и зеленчуците се предлагат в толкова много различни размери, форми, цветове и вкусове. Вместо да се опитвате да се насилвате да ядете нещо, което не ви харесва, опитайте нещо различно, докато не намерите продукт, който наистина искате да купите и използвате. Например, опитайте манголд, ако кейлът не ви харесва. Можете дори да получите почти същите хранителни вещества от други тъмнозелени зеленчуци или брюкселско зеле. Не харесвате ябълки? Получете повече фибри от други плодове като праскови, сливи, круши или портокали.

Никога не трябва да правите грешката да пропускате любимите си видове плодове или зеленчуци за сметка на някой „по-здравословен“ вариант – разнообразието е важно когато става въпрос за здравословно хранене.

Някои хора намират кълцането и приготвянето на зеленчуци за медитативна задача, но то наистина отнема допълнително време. Ако това е нещо, което ви държи извън кухнята, има толкова много възможности да направите приготвянето на храната си по-бързо и лесно. Например, изберете консервирани или замразени зеленчуци, които се приготвят по-бързо. Друга възможност е да купите предварително нарязани или зеленчуци, които нямат нужда от подготвителната работа, от която се страхувате.

Накратко, част от модела на здравословно хранене е да избирате храните, които знаете, че ще ви харесат и плодовете и зеленчуците не са изключение. Преди следващото си ходене до магазин за хранителни стоки направете списък с неща, които вие (и вашето домакинство) ще очаквате с нетърпение да ядете през седмицата. Не забравяйте и консервираните и замразени варианти. Те също имат своите предимства.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares