Кой е човекът за движението „растително месо“?

Кой е човекът за движението „растително месо“?

Институтът за хренене Good Food на Брус Фридрих, който той основава през 2016 г., се ангажира с борбата с изменението на климата и реформирането на хранителните системи чрез алтернативи на растително и лабораторно отгледано месо.

Американците може да са едни от най-големите консуматори на месо в света, но през последните пет години се наблюдават коренни промени. Почти една четвърт от респондентите в проучване на Gallup за 2020 г. съобщават, че ядат по-малко месо в сравнение с предходната година, посочвайки опасенията за здравето и околната среда като основни причини за намаляване, а 36% от тях заявяват, че са го направили, като са сменили своя чийзбургер или пилешки гърди за месни алтернативи на растителна основа.

Пазарът на храни като Impossible Burger и Beyond Meat експлодира: през 2020 г. продажбите на дребно на растителни храни в САЩ се изстреляха до 7 милиарда долара – ръст от 43% само за две години. А анализаторите прогнозират, че пазарът на растителни меса ще се утрои до 2027 г.

Кой е човекът за движението "растително месо"? - l intro 1651172550

Зад кулисите на този възход

Накъдето и да се обърнете – от съветването на нови компании и финансирането на научни изследвания до разпалването на културната ни мания по месните алтернативи – стои Брус Фридрих. Бивш вицепрезидент на PETA, той основава Good Food Institute през 2016 г., след като осъзнава, че нито една от неговите блестящи кампании да убеди хората да спрат да ядат месо не работи.

Организацията на Обединените нации по прехрана и земеделие изчислява, че животновъдството – по-специално говеждото – е отговорно за 14% от парниковите газове в световен мащаб. Все по-голям брой експерти настояват, че трябва да ядем по-малко месо, за да ограничим катастрофалните последици от изменението на климата и да намалим честотата на здравословни състояния като затлъстяване и сърдечни заболявания.

И все пак, докато консумацията на животински протеин може да намалява сред някои хора, производството му е достигнало рекордни нива в САЩ. Така Фридрих решава да трансформира самото месо.

„Преработването на месо е начинът, по който решаваме проблема с климатичните промени. „Преработването на месо е начинът, по който предотвратяваме следващата пандемия. Преработването на месо е начинът, по който премахваме антибиотиците от хранителната система,“ казва той.

За Фридрих „преработване на месо“ означава измисляне на реалистични на вкус, достъпни растителни заместители, направени от, да речем, соеви зърна или жълт грах, които имат много по-ниски въглеродни отпечатъци. Или да измислите как да култивирате постно говеждо, червен тон или патешки клетки в лаборатория, произвеждайки истинско животинско месо без да отглеждате животни.

Кой е човекът за движението "растително месо"? - 605ba764106eb50019d05764

В първите си дни GFI предлага научни и маркетингови съвети на стартиращи компании като Good Catch Foods и Memphis Meats. Докато милиарди долари частни инвестиции се вливат в компании като тези обаче, Фридрих осъзнава, че големите играчи пазят своите технологични пробиви за себе си. Сега базираната във Вашингтон организация с нестопанска цел все повече се фокусира върху лобирането в страни по света и напредването на научните знания в обществената сфера.

„Нашият фокус наистина е върху науката с отворен код и убеждаването на правителствата, че трябва да финансират този вид работа“, казва Фридрих.

През последните три години GFI издаде няколко книги, идентифициращи пропуските в научните познания – необходимостта от растителни мазнини, които имат вкус по-подобен на животинските или от по-големи биореактори за култивиране на клетки, например и отпусна 13 милиона долара субсидии за научни изследвания.

Освен това лобира пред Конгреса и агенции като USDA и Националната научна фондация за финансиране на изследвания на алтернативни протеини. През 2020 г. федералното правителство отпусна близо 5 милиона долара, за да направи точно това. Фридрих, който никога не се колебае относно мисията си да промени глобалната хранителна система, казва, че това е начало:

„Това трябва да са милиарди“.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares