Какви ползи за здравето носи консумацията на ряпа

Какви ползи за здравето носи консумацията на ряпа

Ряпата е подценяван зеленчук. Освен, че може да бъде свежа съставка във вашата салата, консумацията й носи редица ползи за здравето. Вижте някои от тях и не пропускайте да й се наслаждавате когато е в сезона си.

Свойства за борба с рака

Смята се, че ряпата има свойства за борба с рака. Тя е богата на глюкозинолати. Въпреки че са отговорни за по-горчивия  й вкус и острия  й аромат, тези химикали, съдържащи сяра, се разпадат на съединения, за които е доказано, че вредят на туморите в лабораторни условия.

Едно германско проучване, публикувано в Molecular Nutrition and Food Research през 2009 г., предполага, че те имат мощен ефект в борбата с рака при животните. Все още е малко спорно дали съединения имат такъв ефект само в епруветка или и в реални условия за хората.

Помага ви да поддържате здравословно тегло

Ряпата може би не е първата диетична храна, която ви идва на ум, но консумацията й е добър начин за намаляване на калориите в дневния ви режим и дори може да замени картофите във вашето меню, поне в някои рецепти. Кореноплодният зеленчук съдържа само около 28 kcal на 100 g.За сравнение, един картоф съдържа три пъти повече с около 75 kcal на 100 g.

Но не само ниското му съдържание на калории поддържа здравословно тегло. Ряпата също може да ви помогне да контролирате апетита си, като спомага за по-добрия контрол на порциите.

Ряпата не съдържа скорбяла като картофите и има нисък гликемичен индекс, което означава, че не влияе толкова бързо върху нивата на кръвната ви захар. Така че тя наистина може да ви даде дълготрайно усещане за ситост.

Какви ползи за здравето носи консумацията на ряпа - turnip root vegetable 1296x728 header 1296x728 1

Подсилва имунитета

Пълна с витамин С, ряпата, ако се яде в достатъчно големи количества, има способността да засили имунната ви система. Витамин С не е доказано като ефективно лечение за изместване на обикновената настинка, но дефицитът на витамин С може да затрудни тялото в борабта с инфекциите.

Само 100 г ряпа съдържат 21 мг витамин С или половината от препоръчителната дневна доза. Въпреки че можем да си набавим витамин С и от портокали, чушки и домати, сезонните зеленчуци са винаги най-препоръчителни за консумация, тъй като са най-пресни и свежи.

Ряпа срещу хипертония

Ряпата също е пълна с минерали като калий. В 100 g ряпа има 191 mg калий, което е пет процента от препоръчителния ви дневен прием. Възрастните се нуждаят от 3500 mg калий на ден, за да останат здрави, което е възможно само чрез здравословна диета. Кореноплодът е в списъка с други богати на калий зеленчуци, като зеле, картофи и зеле.

Богатите на калий храни могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Ряпата също е част от диетата DASH, научно разработена, за да помогне за контролиране на кръвното налягане и спиране на хипертонията.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares