Какви са ползите от следването на растителната диета?

Какви са ползите от следването на растителната диета?

Какви са основните ползи от следването на растителна диета?

Да следваш растителна диета означа 2/3 от дневния прием на храна да е с растителен произход – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и семена. Храненето по този начин има значителни ползи за здравето, без да се изпада в крайни ограничения.

Диетата на растителна основа не означава, че трябва да сте веган или вегетарианец. Доказано е, че диета на растителна основа, която включва постни (немазни) животински протеини като пиле и риба, както и растителни протеини, намалява риска от рак и от други опасни заболявания.

Храненето с растителна храна ще повиши приема ви на антиоксиданти.

Растителните храни са важни за вашето тяло, защото съдържат антиоксиданти. Антиоксидантите са съединения, които предпазват растенията от болести и когато ги ядете, вие също се възползвате от тази защита.

Те помагат за възстановяването на вашите клетки и премахване на токсините, които може да сте абсорбирали през ежедневието си, включително токсини от замърсяване, бактерии и вируси, както и добавки и консерванти в храните. Имат и противовъзпалителни свойства.

Антиоксидантите понякога се наричат ​​фитохимикали и се съдържат във всеки вид зеленчуци и плодове, плюс някои билки и подправки.

Цветът на зеленчука или плода сигнализира за вида фитохимикал, който съдържа.

Зелените и кръстоцветните зеленчуци като броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле и рукола са с високо съдържание на витамини А, С и К. Те също са с високо съдържание на фибри, сулфорафан и фолат.

Яркочервени, оранжеви и жълти храни като домати, сладки картофи, тикви, чушки и моркови са с високо съдържание на бета-каротин, ликопен, витамини А и С, калий и др.

Тъмно лилави храни като патладжани, горски плодове, грозде, сливи, цвекло, лилави моркови и червено зеле съдържат група антиоксиданти, наречени антоцианини, наред с други витамини и минерали.

Белите храни като гъби, чесън, карфиол, лук и артишок са с високо съдържание на антоксантини, както и на други витамини и минерали.

 Храненето с растителна храна ще повиши приема ви на фибри.

Растителните храни като непреработени зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и боб също са най-добрият източник на фибри. Добавянето на храни с високо съдържание на фибри към вашата диета може да помогне за намаляване на риска от рак и други опасни заболявания.

Ето всички предимства на фибрите:

Чувство за ситост за по-дълго време. Фибрите съдържат форма на въглехидрат, която хората не могат да усвоят. Така те забавят скоростта, с която храната и напитките напускат стомаха ви и вие оставате сити за по-дълго след всяко хранене или лека закуска, в която сте приели повече фибри.

Контрол на теглото. Много храни с високо съдържание на фибри са нискокалорични и пълни с хранителни вещества. Това е добра новина, тъй като поддържането на здравословно тегло е един от най-важните фактори за намаляване на риска от рак и други заболявания.

По-нисък холестерол. Някои фибри помагат за предотвратяване на усвояването на мазнини и холестерол, като ви помагат да намалите холестерола си с течение на времето.

Фибрите могат да повлияят положително нивата на кръвната захар, като забавят скоростта на навлизане на захарта в кръвния поток.

Фибрите са полезни за храносмилането. Добавянето на фибри към вашата диета може да помогне за защита на чревната ви лигавица и да направи движенията на червата по-лесни или по-чести.

Растителната диета има редица ползи за здравето. Със сигурност тя се отразява добре и на външния вид и дори на настроението. Дали тя не е бъдещето в храненето?



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares