Растителна диета – какво представлява и как да преминем към нея?

Растителна диета – какво представлява и как да преминем към нея?

Тялото ви работи с храна. Начинът ви на хранене влияе върху това как се чувствате, как функционира тялото ви и върху риска от различни заболявания.

Защо се препоръчва следването на растителната диета?

Никоя храна или група храни не може да предотврати рака и изключването на определени храни няма да елиминира риска. Спазването обаче на диета, базирана на растителни храни като зеленчуци, пълнозърнести храни, боб и плодове, както и спазването на някои основни насоки, може да ви помогне да намалите риска от рак и от някои други хронични заболявания.

Храненето на растителна основа означава, че поне две трети от това, което ядете, трябва да е  растение/ от растение: зеленчуци, пълнозърнести храни и боб, плодове, ядки и семена,  протеините на растителна основа като тофу.

Останалата една трета от хранителния ви прием може да е месо, риба или животински продукти като сирене и яйца. Има няколко версии на растителната диета, включително средиземноморската.

Ястията на растителна основа могат да бъдат вкусни, независимо какъв тип храна обичате да ядете. Вземете любимото си ястие и вижте как можете да добавите повече пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, ядки и семена.

Съвети за преминаване към растителна диета

Започнете бавно, стремете се към прогрес, а не съвършенство. Оценете текущата си диета – колко от храната ви идва от растения? Колко идва от животни? Колко е от цели храни? Колко преработени храни консумирате?

По-вероятно е да се придържате към промените, ако се случват на малки, прости стъпки, а не на една огромна промяна.

Ето няколко идеи:

Увеличете количеството плодове и зеленчуци, които ядете. Това може да стане чрез увеличаване на процента на растителните продукти в чинията ви при всяко хранене или броя на порциите им на ден.

Похапвайте храни на растителна основа като плодове, зеленчуци, ядки и семена за междинни закуски.

Намалете консумацията на червени и преработени меса като избирате по-често риба, морски дарове или птиче месо, или просто като намалите приема си на месо. Има много страхотни опции за протеини на растителна основа, като боб, леща, грах и тофу. Яжте ги няколко пъти седмично.

Консумирайте пълнозърнести храни, а не такива с преработени въглехидрати. Опитайте спагети скуош или зеленчукова юфка вместо паста. Преминете към кафяв ориз или киноа вместо бял ориз.

Яжте салата всеки ден. Може и за основно храненето като я обогатите с ядки, семена или боб като източник на протеин.

Яжте плодове за десерт.

Растителната диета е един прост и напълно естествен начин на хранене, който е изключително полезен за здравето и лесен за следване.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares