Какво е периодично гладуване и полезно ли е то?

Какво е периодично гладуване и полезно ли е то?

Вероятно сте чували някои вдъхновяващи истории за успех   на хора, спазващи периодично гладуване (Intermittent Fasting) – как са отслабнали много, как са подобрили здравето си. Здравословно ли е това гладуване и как действа на организма?

Постенето – въздържане от ядене за известен период от време – е древна практика, която е безопасна когато не се прекалява с нея. Традиционно ползите от гладуването са както духовни, така и физически. Хората, които постят по религиозни причини, често съобщават за по-силен фокус върху духовните въпроси по време на поста. Физически, обикновеното гладуване понижава кръвната захар, намалява възпалението, подобрява метаболизма, изчиства токсините от увредените клетки и е свързано с по-нисък риск от рак, намалена болка от артрит и подобрена мозъчна функция.

Периодичното гладуване означава разделяне на времето между „прозорци за хранене“ и периоди на въздържание от храна. Обичайният периодичен график  може да ограничи храненето до часовете от 7:00 сутринта до 15:00 часа, като останалите 16 часа от деня се прекарват на гладно. но няма конкретен, предписан график.

Някои хора имат повече или по-малко щедри прозорци за хранене, определяйки правилото, че няма да ядат след, да речем, 20:00 ч. Докато други си позволяват да ядат само веднъж на ден.

Науката зад периодичното гладуване се основава на промяната на метаболизма на тялото. По време на период без хранене нивата на инсулин спадат до степен, че тялото започва да изгаря мазнините за гориво. Освен това се смята, че като забавяте метаболизма на тялото, вие причинявате спад на апетита си и по този начин ще консумирате по-малко калории когато възобновите храненето.

Многобройни проучвания показват ползите от периодичното гладуване за отслабване. Не е ясно обаче дали е по-ефективен от простото ограничаване на калориите и спазването на нормален график на хранене.

Една възможна причина за успеха на периодичното гладуване е, че повечето практикуващи са се отказали от навика да се хранят през късните вечерни и нощни часове. Ограничаването на храненето до по-рано през деня се съгласува по-добре с циркадните ритми на тялото ни и е по-малко вероятно да ни накара да съхраняваме храната си в мастните клетки.

Тъй като периодичното гладуване е трудно за много хора да се придържат към него, разумна алтернатива може да бъде да се консумира нискокалорична средиземноморска диета и да се спре храненето през деня в късния следобед.

Има хора, които не трябва да следват периодично гладуване, без първо да се консултират с лекаря си, като тези с диабет или сърдечни заболявания.

Трудно е да се поддържа периодично гладуване в условията на нормални социални взаимоотношения. Ако останалата част от семейството ви яде, докато постите, може да се изкушите да се поглезите или да се откажете от ритуала за семейно хранене. Ако работата ви изисква да вечеряте с клиенти или колеги, ще откриете, че графикът на периодично гладуване е труден за поддържане. Не забравяйте, че най-добрият план за здравословно хранене е този, към който ще се придържате без да се чувстватеАбонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares