Как правилно и лесно да претопляме храна?

Как правилно и лесно да претопляме храна?

Останалата храна може да бъдат вкусна когато се претопли правилно. Храната, която е била сготвена и след това съхранявана в хладилника, понякога се нуждае от някакво коригиране преди да се сервира отново.

От друга страна някои храни имат по-добър вкус на следващия ден, защото ароматите в ястието имат време да се смесят. Перфектен пример за това е лазанята. Въпреки това някои ястия могат да бъдат трудни за затопляне без да се нарушат вкусовите качества. Не всичко от хладилника може да бъде спасено.

Затопляне във фурната

За неща като гювечи или по-големи хранителни продукти, фурната със сигурност е правилният начин. Ребрата или пилешките бутчета определено ще се затоплят най-добре във фурната, за разлика от микровълновата. Това е така, защото микровълновата фурна всъщност може да бъде неефективна за по-едри храни, тъй като претопля само външната част на храната и оставя централната част студена.

За храни  може да се наложи да добавите малко пилешки бульон, за да не загори съда, в който се претопля. Може да покрийте гювечите първо с пергамент, а след това с фолио. Този трик е удобен, защото ако се покрие с фолио, горната част на храната може да залепне за него, което води до хранителни отпадъци и лепкава ситуация.

Затопляне с Air Fryer

Air Fryer може да бъде удобен за претопляне на определени храни като парчета пица или други продукти, които в идеалния случай трябва да са хрупкави. Пържени картофи или дори зеленчуците са идеални за претопляне в този уред. Тези храни са склонни да се овлажняват когато се съхраняват в хладилник. Слагането им Air Fryer  със сигурност ще ги изпръхне, така че да се освежат досатъчно.

Затопляне в микровълнова фурна

Въпреки че микровълновата фурна не е идеалният избор, тя със сигурност може да бъде полезна когато претопляте самостоятелни порции храна. Не забравяйте да покриете храната когато я претопляте в микровълновата. Хартиена кърпа ще свърши работа, но може да използвате и някакво фолио, стига да е обозначено на опаковката, че е подходящо за употреба в микровълнова фурна. Покриването на храната гарантира, че влагата от няма да бъде изсмукана от нея и храната да остане суха. Също така и самата микровълнова остава по-чиста.

Допълнителни съвети за претопляне на останала храна

Разбърквайте по време на процеса на претопляне. Независимо дали претопляте храна в микровълнова или обикновена фурна, разбърквайте храната или я обърнете по средата на процеса на готвене. Това ще помогне на храната да се претопли по-равномерно, вместо да се получават горещи точки в определени зони. Например, ако някой претопля ястие с паста и не го смеси, външният слой или най-горният слой може да са горещи, докато вътрешността е все още студена.

Дори когато претопляте храна, важно е да я загреете до правилната вътрешна температура. Трябва да загреете храната достатъчно, иначе е рисковано и може да се стигне до заболяване, причинено от храна. Особено при готвене на месо е от решаващо значение да се гарантира, че то достига правилната температура на готвене. Каквато и храна да претопляте, трябва да достигнете поне до 80 градуса по Целзий.

Друг важен съвет е да претоплите храната в рамките на 3-4 дни след първото й приготвяне. Повечето храни не са безопасни след това, така че е добре да бъдете креативни и да използвате остатъците по различни начини.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares