Какво е социалното и екологично значение на растителната диета?

Какво е социалното и екологично значение на растителната диета?

„На растителна основа“ е доста широк термин, който често се използва за описание на варианти на вегетарианска диета. Mоже да означава веганска диета, която изключва всички животински продукти, диета, съставена предимно от растения с малки количества животински продукти като сирене или риба, или някъде по средата.

Независимо от това, диетата на растителна основа обикновено набляга на цели растителни храни като плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови растения, ядки и семена. Тя се превръща в все по-разпространена и трайна тенденция. Вижте защо.

Какво е социалното и екологично значение на растителната диета?

Диетата на растителна основа е по-добра за околната среда

Според най-изчерпателния анализ до момента за това как модерното земеделие унищожава околната среда, най-добрият начин да намалите въглеродния си отпечатък е да спрете да ядете месо и млечни продукти.

Ако не предприемем драстични действия за различно отношение към околната среда, очакваме бъдеще с по-интензивно изменение на климата.В този смисъл растителната диета е наистина грижа за околната среда и за нашето бъдеще.

Какво е социалното и екологично значение на растителната диета? - 12 ways to help save the planet

Помага за запазване на природните ресурси

Ресурсите на Земята са ограничени, но консумирането на животински продукти използва много ресурси. За да се създаде достатъчно земя за паша на говеда и за отглеждане на култури като соя, които се използват предимно за храна на животни, се унищожават цели гори на места като тропическите гори на Амазонка.

Освен това, когато вземете предвид водата, необходима за отглеждане на кравата и отглеждане на храна за нея, някои източници изчисляват, че са необходими 1800 галона (6814 литра) вода за производството на 1 паунд (0,45 кг) говеждо.

Защо това има значение? Организацията на обединените нации съобщава, че светът ще има само 60% от водата, от която се нуждаем през 2030 г., ако продължим да я изразходваме в същото темпо.

Помага за опазването на океана

Всички химикали, отпадъци и замърсители от индустриалните животински ферми трябва да отидат някъде, а това често означава водни пътища. Всеки воден път в крайна сметка се влива в океана, където има трайни ефекти, като например създаване на мъртви зони. Това са области, където вредните водорасли са цъфнали и са лишили океана от кислород, което прави невъзможно оцеляването на повечето водни обитатели.

Учените прогнозират сериозен колапс на екосистемите и масово изчезване, ако този модел не бъде обърнат.

Какво е социалното и екологично значение на растителната диета? - plant based diet foods jpg

Помага за запазване на биоразнообразието

Необходим е деликатен баланс между растения, животни и насекоми, за да поддържат екосистемите процъфтяващи. Когато обезлесяваме Амазонка, ние също унищожаваме местообитанията на много местни видове, включително хора.

Тези бивши гори до голяма степен са превърнати в пасища или използвани като земеделска земя за отглеждане на култури, като соя, за изхранване на добитък.

Помага за намаляване на емисиите на парникови газове

Въпреки че фокусът върху намаляването на парниковите газове отдавна е върху закупуването на по-ефективни превозни средства, добитъкът е отговорен за приблизително същото количество емисии като целия транспорт. Всеки сектор допринася с приблизително 14–15% от глобалните парникови газове.

Трябва да се отбележи, че кравите произвеждат метан, който е приблизително 30 пъти по-мощен при улавяне на топлина в атмосферата от CO2.

Освен това тропическите гори на Амазонка играят важна роля в регулирането на климата, защото дърветата абсорбират CO2 от атмосферата. Когато горите се изсичат и изгарят, за да се освободи място за паша на добитък, този CO2 се освобождава отново в атмосферата.

Въпреки че растителната диета също изисква природни ресурси, нейното въздействие върху околната среда е по-малко и си заслужава да обмислим по-сериозно доколко бихме могли да я приложим в живота си.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares