Могат ли бразилските орехи да повишат нивата на тестостерон?

Могат ли бразилските орехи да повишат нивата на тестостерон?

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон. Той играе ключова роля в развитието на мъжете и ниските му нива могат да повлияят на сексуалната функция, настроението, енергийните нива, растежа на косата, здравето на костите и други.

Напоследък бразилските орехи станаха по-популярни сред мъжете, тъй като се твърди, че помагат за повишаване на нивата на тестостерон и подпомагат плодовитостта.

Тази статия изследва ефектите на бразилските орехи върху тестостерона.

Какво казва науката

Смята се, че бразилските орехи повишават нивата на тестостерон поради високото си съдържание на селен. Порция от 1 унция (28 грама) осигурява цели 988% от дневната нужда от селен.

Някои проучвания показват, че високият прием на селен може да подобри нивата на тестостерон, подвижността на спермата и качеството на спермата. Все пак са необходими повече изследвания, за да се потвърди този ефект.

Хранете се здравословно и разнообразно. Една балансирана диета, която включва здравословни протеини, мазнини, плодове и зеленчуци и ограничава рафинираните храни, може да помогне за повишаване на нивата на тестостерон.

В някои случаи ниският тестостерон може да се дължи на основно медицинско състояние, така че е важно да говорите с вашия доставчик на здравни услуги, ако смятате, че имате нисък тестостерон.

Честите симптоми, които се появяват при нисък тестостерон, включват умора, ниско сексуално влечение, еректилна дисфункция, депресия, косопад и мускулна загуба.

Могат ли бразилските орехи да повишат нивата на тестостерон? - brazil nuts in shell

Други ползи от бразилския орех

Освен повишаване на нивата на тестостерон и подпомагане на мъжката плодовитост, бразилските орехи са свързани с много други впечатляващи ползи за здравето, включително:

Добър източник на антиоксиданти. Бразилските орехи могат да се похвалят с антиоксиданти, като селен, витамин Е и феноли като елагова киселина. Селенът може също да повиши нивата на глутатион пероксидаза, ензим, който има антиоксидантни свойства и се бори с оксидативния стрес.

Селенът също подпомага производството на хормони на щитовидната жлеза. Това хранително вещество също е от съществено значение за производството на протеини, които предпазват щитовидната ви жлеза от увреждане.

Полезни за сърцето. Те са с високо съдържание на полезни за сърцето мазнини, като полиненаситени мазнини, и са свързани с по-ниски нива на LDL (лош) холестерол и по-високи нива на HDL (добър) холестерол.

Може да подпомогне мозъчната функция. Някои антиоксиданти в бразилските орехи, като елагова киселина и селен, са свързани със защитни ефекти върху мозъка. Освен това елаговата киселина може да има свойства за повдигане на настроението.

Може да понижи нивата на кръвната захар. Някои проучвания са установили, че диети с по-високо съдържание на бразилски орехи или допълнени със селен могат да намалят нивата на кръвната захар и да подобрят инсулиновата чувствителност.

Може да намали възпалението. Диетите с по-високо съдържание на бразилски орехи и селен са свързани с намалени маркери на възпаление поради техните антиоксидантни свойства.

Могат ли бразилските орехи да повишат нивата на тестостерон? - brazil nuts raw nutstop

Опасностите от яденето на твърде много бразилски орехи

Въпреки че бразилските орехи предлагат ползи за здравето, консумацията на твърде много може да бъде вредна. Изследванията показват, че консумацията на повече от 5000 мкг селен на ден или приблизително 50 бразилски ореха може да причини селенова токсичност.

Други проучвания са установили, че твърде много селен, особено от добавки, е свързано с лош контрол на кръвната захар, както и с по-висок риск от диабет и рак на простатата.

Опитайте се да се ограничите до един до три бразилски ореха на ден.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares