Каквo изучава и с какво е полезна психологията на храненето?

Каквo изучава и с какво е полезна психологията на храненето?

Храната трябва да ни кара да се чувстваме добре, да има страхотен вкус и да подхранва тялото ни. Ако обаче ядете твърде малко или ядете твърде много, вашето здраве и качество ви на живот могат да бъдат засегнати. Това може да доведе до негативни чувства към храната и като цяло до проблем отношения с нея.

Умението да правите по-здравословни и по-внимателни избори, може да ви помогне да контролирате натрапчивото хранене, преяждането и наддаването на тегло. Като поемете контрола върху апетита си, може също така да придобиете усещане за спокойствие, високи нива на енергия и бдителност по отношение на храните, които ядете.

Като цяло има много ползи от промяната на дълбоко вкоренените, нездравословни хранителни навици, като например:

 • Повишаване на енергийното ниво и бдителността по отношение на здравето.
 • По-положителна връзка с храната.
 • Подобрено здраве.
 • По-лесно движение.
 • По-добра визия.

Въпреки че често имаме най-добри намерения да се храним по-здравословно, това често е предизвикателна задача.

Какви фактори влияят на нашето хранително поведение?

Експертите смятат, че много фактори могат да повлияят на чувствата ни към храната и на хранителното ни поведение. Тези фактори биват:

 • културни;
 • еволюционни;
 • социални;
 • семейни;
 • индивидуални;
 • икономически статус;
 • психологически.

Много хора използват храната като механизъм за справяне с чувства като стрес, скука или безпокойство. Въпреки че това може да помогне в краткосрочен план, храненето с цел успокояване и облекчаване на негативни емоции често води до разкаяние за изяденото, до чувства на вина и дори може да засили негативните чувства. Страда също и телесното здраве, защото килограмите лесно се трупат при този модел на хранене.

Каквo изучава и с какво е полезна психологията на храненето? - 2020 07 27 2

Каква роля играе психологията в управлението на теглото?

Психологията е наука за поведението – как и защо хората правят това, което правят. За хората, които се опитват да управляват теглото си, психологията адресира:

Поведение: Лечението включва идентифициране на проблемните хранителни модели на човека и намиране на начини за промяна им.

Познание: Терапията се фокусира върху идентифицирането на самоунищожителните модели на мислене, които допринасят за проблемите с управлението на теглото.

Какви лечения се използват за управление на теглото?

Когнитивно-поведенческото терапия е най-често използваният подход, тъй като се занимава както с моделите на мислене, така и с поведението.

Някои области, които се разглеждат чрез когнитивно-поведенческо лечение, включват:

Определяне на „готовността за промяна“ на лицето

Това включва осъзнаване на това какво трябва да се направи, за да постигнете целите си и след това поемане на ангажимент да го направите.

Да се ​​научите как да се самонаблюдавате

Самонаблюдението помага да осъзнаете по-добре какво ви кара да ядете в момента и да внимавате повече за избора на храната и порциите си. Освен това ви помага да останете фокусирани върху постигането на дългосрочен напредък.

Прекъсване на връзки

Фокусът тук е върху контрола на стимулите като например да не ядете в определени условия и да не поддържате избор на нездравословна храна в дома си.

Разсейване

Това ще рече заместване на храненето с по-здравословни алтернативи  като умение за справяне със стреса. Търсене на решения за истинските проблеми, намиране на социална подкрепа и промяна на хранителните навици са специфични техники, използвани за прекъсване на вредните връзки, които водят до нежеланото поведение.

Примери за самоунищожителни мисли

 • „Ако не стигна до целевото си тегло, значи съм се провалил.“
 • „Сега, след като отслабнах, мога да се върна към храненето, както си искам.“

Примери за положителни самоизявления за справяне

 • „Осъзнавам, че преяждам. Трябва да помисля как мога да спра този модел на поведение.“
 • „Трябва да разбера какво е предизвикало преяждането ми, за да мога да създам план за справяне с него, ако отново се сблъскам с отключващия фактор.“


Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares