Топ тенденции в храненето през почти изминалата 2022

Топ тенденции в храненето през почти изминалата  2022

Постоянно променящите се модели на това, което хората обичат да ядат, правят изследването на хранителните тенденции за 2022 г. вълнуваща перспектива.

Ако през 2020 г. се увеличиха доставките до дома, а 2021 г. донесе връщане към храненето навън, какви са хранителните тенденции за 2022 г.  – домашно готвене, популярни съставки, любими напитки ?

1. Продукти, отгледани в града

Местни обществени градини, растения, гледани у дома – има куп нови методи за отглеждане на продукти в града, които трябва да бъдат изследвани – покриви, задни дворове, балкони – растенията завлядяват все повече кътчета в градовете. Всяка от тези опции осигурява критичен достъп до здравословни съставки и пресни храни, отглеждани по отговорни начини, там, където са най-необходими.

Топ тенденции в храненето през почти изминалата 2022 - urban farming phpenxh9c

2. Отглеждане на храни, съобразено с климата

Устойчивостта  продължи да бъде важна цел по отношение на  храните и през 2022 г., точно както беше ключова тенденция и през 2021 г. Посоката и за в бъдеще е ясна – повече мисъл за начина, по който отглеждаме храната си, за да опазим ресурсите на платената си и да имаме по-малко негативно влияние по отношение на климата.

3. Островни аромати

Нарастването на популярността на продукти като ананаса и мангото, както и на по-приключенските опции като кокосово къри и карибски подправки, помогна за превръщането на прости ястия в уникални изживявания. Най-модерна през 2022 г. се оказва маракуята.

4. Пикантни печива

Подгряването на традиционни сладки печива с чипотъл, кайен и други люти подправки е е интересна тенденция. Мексикански горещ шоколад, манго хабанеро и чили малини и други вече може да опитате в торти, бисквити и пайове.

Защо не експериментирате с малко лют червен пипер във вашите кексчета?

Топ тенденции в храненето през почти изминалата 2022 - chocolate cakes with chiles phpevdwuh

шоколадови кексчета, украсени с червени люти чушки

5. Редукторно хранене

Прекомерната консумация на месо, особено червено и преработено месо, има вредно въздействие върху нашето здраве и околната среда. Ограничаването на консумацията на храни от животински произход е в основата на редуцианското движение.

Не става въпрос да бъдете веган или вегетарианец. Тази хранителна тенденция за 2022 г. пропагандира умереност – да не се прекалява с месото и да се търсят алтернативи.

6. Слънчогледови семки

Те вече не са само за похапване по време на мач! Тази здравословна съставка, която рядко получаваше дължимото, слънчогледовите семки влязе в светлината на прожекторите като тенденция за „чиста храна“ през 2022 г.

Потърсете ги включени в състава на здравословни бисквити, хлябове и в други интересни форми на рафтовете на магазините. Използват се и като по-чист и здравословен заместител на различни храни.

7. Хибискус

Хибискусът направи ярък дебют в храните и напитките през 2022 г. Деликатните цветове са заредени с витамин С, наред с други хранителни вещества, което прави хибискус здравословна добавка към вашата диета.

Топ тенденции в храненето през почти изминалата 2022 - hibiscus tea phpie51ai

Със своите тръпчиви флорални нотки и с яркия си цвят, хибискусът вече е опция за добавяне в кисело мляко, напитки, конфитюри и топинги за салати.

През 2022 г. ще го откриете и смесен с други тропически аромати като манго и маракуя в напитки с островна тематика.

8. Веган яйца

Веганските яйца са вълнуваща нова хранителна тенденция за 2022 г. Те са практически идентични с нормалните яйца когато се използват в омлети или киш и правят печенето с ниско съдържание на холестерол безупречен успех.

Когато се съчетаят с опции за пилешко, говеждо и свинско на растителна основа, те завършват съзнателния ход към хранене без животински продукти, което ще продължи напред и през 2023 г.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares