Какво може да разберем за един ресторант по неговото меню?

Какво може да разберем за един ресторант по неговото меню?

Менюто все пак си остава най-важното за един ресторант. По начина, по който то е съставено и изработено може да разберете много за класата на един ресторант.

Нека надникнем какво освен написаното върху тях, могат да ни кажат страниците!

Размерът на менюто

Истинските добрите ресторанти нямат огромни менюта. Обратното означава, че екипът просто няма определена насоченост, област, в която са настина много добри.

Освен това ограниченото меню предполага, че продуктите в кухнята ще са по-пресни, просто защото всяко едно ястие в малкото меню ще бъде по-често поръчвано, отколкото в едно многолистно такова.

Колкото по-малко е менюто, толкова по-голяма е вероятността да получите бързо своята поръчка. Едно е да си готов за приготвянето на 20, съвсем друго за 60 ястия.

Доказано е, че когато изборът на ястия премине един праг и стане прекалено голям, това носи стрес, макар и подсъзнателен, за клиентите при опита им да изберат най-доброто сред многото опции.

Менюто трябва да е лесно за четене

Трудните за четене шрифтове и твърде многото текст могат да затруднят клиентите. Ако е помислено за улеснението на гостите, това говори добре за хората, които управляват ресторанта.

Шрифт, цветови гами, размер на листите, цялостен дизайн – трябва да се помисли всичко да се направи в една цялостна концепция не просто в самото меню, но и вземайки предвид визията на самия ресторант.

Препоръчително да няма употребени много сложни кулинарни термини, всяко ястие да е онагледено. Добре  е изписването на  грамажа за порция, а отбелязването на алергените, които съдържа всяко ястие, е задължително.

Напоследък има тенденция да се изписват и калориите за порция, както и нутринетите в храната. Някъде дори отбелязват произхода на продуктите, а за месото начина за отглеждане на животното.

Клиентите вече са много по-придирчиви по отношение на това, което консумират и искат да бъдат максимално информирани. Това обаче създава трудности при написването на менюто. То трябва да е изчерпателно, но в същото време лесно четимо, без излишна информация. Отново само най-добрите в брашна ще се справят с тази задачи.

Какво може да разберем за един ресторант по неговото меню? - dscf8885 min e1617368396838

Малко психология

Проучванията показват, че вечерящите навън проявяват някои общи поведения, когато разглеждат менютата. Ако най-скъпото предястие е разположено в центъра на страницата, клиентите ще го погледнат, след което погледите им веднага ще паднат върху това, което сте сложили точно под това предястие – може би към нещо, което биха могли да си позволят по-лесно.

Цените

Цените в менюто трябва да се добре преценени с оглед на качеството, което се предлага. Това е едно от най-важните неща. Никой не обича да му вземат прекалено много пари, а в същото време прекалено евтината храна, изглежда подозрително. Истината тук е, че за цените трябва да е помислено много внимателно. Без тази част не може да има добро управление на един ресторант.

На страите трикове за изписване на цените като 14,99 или 19,99 вече не се гледа добре. Меню, в което няма такива цени, е по-класно.

В крак с времето

Като всяко нещо, така и в ресторантите изискванията на клиентите, вкусовете и трендовете  се променят постоянно. Менюто на ресторант, който се опитва да е в крак се времето, трябва добре да отразява това – и като визия, и като съдържание.

Оказва се, че изготвянето на менюто е не по-малко изкуство от самото готвене. Ако сте почитател на храненето извън дома, е добре да сте запознати с тези тънкости.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares