Какво представлява здравословната диета?

Какво представлява здравословната диета?

Ако искате да отслабнете, не мислете с коя диета ще отслабенете най-бързо, а с коя най-здравословно. Защо, прочетете тук.

Няма диета, която диетолозите да определят като „най-здравословната“. Има обаче няколко стила на хранене, които експертите или са разработили за оптимално здраве, или са установили, че са здравословни, когато се консумират традиционно от различни хора по света.

Такива стилове на хранене обикновено имат няколко общи неща – те са съставени предимно от храни на растителна основа, наблягат на здравословните мазнини, ограничават простите захар и консумацията на натрий и предпочитат естествените храни пред силно преработените ястия, типични за голяма част от хората в западния свят.

Например средиземноморската диета. Тя получава името си от храните, достъпни за различни култури, разположени около Средиземно море. При нея силно се набляга на минимално преработените храни като плодове, зеленчуци, бобови растения, ядки и пълнозърнести храни. Съдържа умерени количества кисело мляко, сирене, птиче месо и риба. Зехтинът е основна мазнина за готвене. Червено месо и храни с добавени захари, се консумират ограничено.

Освен, че е здравословна, средиземноморската диета е и ефективен метод за отслабване. Храненето в средиземноморски стил е свързано с по-нисък риск от наднормено тегло, сърдечни заболявания, диабет, депресия и някои форми на рак.

Експертите пък са разработили диетата ДПСХ (Диетични подходи за спиране на хипертонията), специално като здравословен за сърцето режим. Комбинацията от видове храни, съдържащи се в диетата, изглежда работи  особено ефективно за понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечна недостатъчност.

Основните характеристики на ДПСХ предпочитанията към храни с холестерол и наситени мазнини, много магнезий, калций, фибри и калий и малко или никакво червено месо и захар. Не е изненадващо, че това се равнява на списъка с храни на средиземноморската диета – пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове, риба, домашни птици, ядки и зехтин.

Друга диета, създадена от експерти, е диетата MIND  – Mediterranean-DASH diet Intervention for Neurodegenerative Delay – (от английски СЪЗНАНИЕ) е проектирана от лекари. Тя взима елементи от средиземноморската и DASH диети, които изглежда осигуряват ползи за здравето на мозъка и предотвратяват деменцията и когнитивния упадък.

На практика тя е много подобна както на средиземноморската, така и на ДПСХ диетата, но поставя по-силен акцент върху листните зелени зеленчуци и горски плодове и по-малък такъв върху плодовете и млечните продукти.

През последните години скандинавската диета се очертава  и като добра диета за отслабване, и като диета за поддържане на здравето. Скандинавската диета е богата на риба, ябълки, круши, пълнозърнести храни като ръж и овес и зеленчуци, които растат на студен климат, включително зеле, моркови и карфиол. Проучванията подкрепят ползата от скандинавската диета както за предотвратяване на инсулт, така и за загуба на тегло.

Какво е общото между всички тези диети?

Всички те са полезни за сърцето ви, всички се състоят от естествени непреработени храни и всички те съдържат много ястия на растителна основа. Всички те освен, че ни насочват как да водим здравословен начин на живот, спомагат за отслабването и поддържането на свалените килограми. На практика те са единственият работещ начин за достигането и задържането на здравословно тегло.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares