Какво представляват трансмазнините и защо са толкова лоши?

Какво представляват трансмазнините и защо са толкова лоши?

Все повече изследвания доказват, че здравословните мазнини са абсолютна необходимост за остър ум и силно тяло, но също така е ясно, че храните с трансмазнини трябва да напуснат менюто ви веднъж завинаги.

Известни още като трансненаситени мастни киселини или трансмастни киселини, този тип ненаситени мазнини се превърнаха в основна ежедневна хранителна съставка през 50-те години, с възхода на закусвалните за бързо хранене, широкото промишлено производство на маргарин и пържени пакетирани закуски. Те бяха тотален хит, заради привлекателните си физически свойства – топене при желана температура, удължен срок на годност и се предполагаше, че са по-здравословни от мазнините с животински произход.

Има естествени и изкуствени трансмазнини. Първите се произвежда в червата на преживните животни и може да се намерят в продукти с животински произход като месо и млечни продукти, но  в малки количества. Вторите, от друга страна, се получават по индустриален път чрез добавяне на водород към течните растителни масла. Това „подобрение“ запазва маслата твърди.

Изкуствените трансмазнини са лесни за производство, евтини са, издържат дълго време и дори могат да се използват за многократно за пържене.

Защо трансмазнините са вредни за вас?

Независимо дали са естествени или изкуствено произведени, трансмазнините са врдни за здравето. Това, което правят, е, че повишават вашия LDL (често наричан „лош холестерол“) и понижават вашия HDL (често наричан „добър холестерол“).

Най-големите рискове за здравето на трансмазнините включват коронарна артериална болест (CAD) и системно възпаление. Рисковете не спират до тук. Консумацията на трансмазнини също е свързана с болестта на Алцхаймер, рак, диабет, затлъстяване, чернодробна дисфункция, безплодие при жените, депресия, раздразнителност и акне.

Според Националната академия на науките на САЩ трансмастните киселини излагат потребителите на опасност от развитие на шепа болести, без да носят никакви ползи. Следователно няма препоръчителна доза, която да е безопасна за употреба.

Начини за намаляване на консумацията на трансмазнини

Най-лесният е да пропуснете всички преработени и предварително пакетирани храни, всички фаст фуд храни и повечето хлебни изделия. Съсредоточете се върху яденето на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки и семена. Гответе повече вкъщи и по-рядко се хранете навън.

Въпреки това, ако искате да се отдадете на вашите фабрично произведени удоволствия, ограничете консумацията им до минимум, оставете ги за онези редки специални случаи или когато пътувате в името на удобството.

Винаги, когато искате да купите предварително опакована закуска или храна, проверете етикета с хранителната стойност. Количеството трансмазнини на порция трябва да бъде 0 мг.

Също така проверете списъка с съставките, там не трябва да има „частично хидрогенирани масла“.  Потърсете тези, направени с нехидрогенирано масло, хидрогенирани растителни масла или с наситени мазнини за малко по-добър вариант.

Храните, които трябва да избягвате, включват:

 • фаст фууд
 • маргарин за мазане или нискокачествени фъстъчени масла
 • чипсове, крекери и бисквити
 • пържени храни, като пържено пиле, лучени кръгчета и хапки
 • пайове с месо и колбаси
 • консервирана глазура за торти
 • палмова мазнина
 • замразени кори за пай,баница, тесто за пица и тесто за бисквити
 • сладкиши, понички и кексчета, подобни
 • някои видове пуканки за микровълнова фурна
 • нискокачествени растителни масла


Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares