Прави ли ни по-здрави диетата според кръвна група?

Прави ли ни по-здрави диетата според кръвна група?

Не би ли било невероятно, ако това червено вещество, което тече през тялото ви, крие тайната на успеха в диетата? През 1996 г. Питър Д’Адамо, лекар натуропат, написа книга, предлагаща точно това – диета, базирана на кръвна група, която е ключът към постигане на здраве, благополучие, побеждаване на стомашни неразположения и край на алергиите.

Въпреки че може да се похвали с много последователи, които вярват, че адаптирането на начина, по който се хранят, е променило живота им, има ли научни доказателства, че това е така?

Произходът на диетата датира от преди по-малко от 30 години от 1996 г., но концепцията, че кръвната група влияе на тялото и ума, е много по-стара, всичко започва през 1927 г., около 26 години след откриването на самите кръвни групи от австрийския лекар Карл Ландщайнер .

Какво представлява диетата?

Д-р Питър Д’Адамо заявява, че когато ядем, храните реагират химически с тялото ни – някои по-добре от други, което ни прави предразположени към определени храни и групи храни, които просто ни подхождат по-добре.

Чрез диета, базирана на нашия тип, можем да се надяваме да се чувстваме по-здрави, да имаме по-сияйна кожа и да не страдаме от неприятни странични ефекти като алергии. Има и още един огромен плюс – отслабване чрез спазване на диета за кръвна група.

Феновете на плана вярват, че храненето според кръвната група повишава енергийните им нива, стимулира и защитава имунната система и намалява риска от сърдечни заболявания и рак.

Даваме пример с кръвна група О, защото Д’Адамо я смята за първичната кръвна група на предците (това е погрешно според съвременните данни).

Характеристики на кръвната група: Високо ниво на стомашна киселина, нисък имунитет и бавен метаболизъм маркират тази група, така че храносмилателните проблеми са често срещани. Хората с нулева кръв може също да имат сенна хрема, астма и други алергии.

Препоръчвани храни: Спазването на диета с високо съдържание на протеини с много риба и месо се смята, че отговаря най-добре на тип О, плюс  допълнителни порции плодове и зеленчуци.

Подобни характеристики и конкретни насоки, д-р Д’Адамо дава подбробно за всяка кръвна група.

Добра идея ли е спазването на диета според кръвната група?

За съжаление, въпреки многобройните поддръжници на диетата и обратната връзка, има много малко или никакви научни доказателства, че следването на диета, базирана на кръв, има някакъв ефект. Освен това има някои доказателства като предположението на Д’Адамо, че О е първата, основната кръвна група, което се оказа невярно. Типът О се е развил от прародителската кръвна група А, така че науката не подкрепя претенциите на тази диета.

Това означава ли, че диетата е вредна за вас?

Не съвсем, въпреки че не можем да се съгласим с някои от „фактите“ зад плана, като цяло самата диета може да не е толкова вредна за вас. Въпреки че е трудно да се припише загуба на тегло или липса на алергии на кръвната група, последователите може да открият ползи за здравето поради други фактори.

Ако да спазвате тази диета, направете го внимателно. В зависимост от сегашните ви начици, може да откриете, че храненето според кръвна група е ограничителено или дори трудно за спазване. Бъдете внимателни да не се стиген до хранителни дефицити. Като цяло обаче диетата позволява доста голямо разнообразие от продукти, така че за повечето й привърженици нямат такива проблеми.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares