Кое е по-здравословно – сок или цял плод?

Кое е по-здравословно – сок или цял плод?

Плодовете и зеленчуците съдържат важни витамини, минерали и фибри.  От години обаче има спор дали яденето на продуктите цели или изстискването им е най-добрият начин да бъдат консумирани. Изцеждането на сок отделя течното съдържание на плода или зеленчука от фибрите. Време е да развенчаем някои митове, които витаят около този дебат.

Изцеждането на сок прави ли хранителните вещества по-лесни за смилане?

Не. Вашето тяло може лесно да извлече хранителните вещества, от които се нуждае от сока или целия плод или зеленчук. Това, което можете да пропуснете при изцеждането на сок, са фибрите, които се съдържат в целия плод. Фибрите са важна част от здравословната диета, но често липсват в нужните количества при много възрастни. Изцеждането на сок намалява количеството на консумираните фибри, което е важен хранителен елемент за здравословното храносмилане.

Ползи от фибрите:

 • нормализират движението на червата;
 • намалява холестерола;
 • дават чувство за ситост за дълго време;
 • стабилизират кръвната захар.

Кое е по-здравословно - сок или цял плод? - summer smoothiess 1608647526

Може ли пиенето на сок да изчиства токсините от организма?

Не. Няма доказателства, че консумацията  на сокове или пречистването им осигурява ползи за здравето, намалява риска от рак или извършва някакъв специален детокс в организма. Вашите бъбреци и черен дроб ефективно премахват токсините от тялото ви. „Пречистването“ със сокове няма да подобри този процес или да премахне допълнителни токсини. Научните изследвания не подкрепят твърдението, че пречистването със сок може да прочисти тялото от токсини.

Изцеждането на сок влияе ли върху концентрацията на захар?

Да. Изцеждането на сок от плода премахва фибрите, което означава, че пиете плодовата захар, вода и витамини и минерали. Изцеждането на сок също изисква повече плодове и зеленчуци, за да получите една порция, така че ще има повече плодова захар, отколкото просто да изядете порция плодове. Това може да повлияе на кръвната Ви захар. Не забравяйте, че една порция сок означава половин чаша, около 120 мл.

Без фибри, които да ви накарат да се чувствате сити, може да бъде лесно да пиете много течни калории. Помислете колко калории, захар и фибри се съдържат в един килограм продукти. Същите тези калории и захар остават във версията на сок, само че без никакви фибри.

Среден добив на сок от 500 грама продукт:

 • Ябълка: 220  до 280 мл.
 • Грозде: 220 мл.
 • Праскови: 30 до 90 мл.
 • Ананаси: 120  до 160 мл.
 • Ягоди: 120  до 140 мл.
 • Моркови: 220 мл.
 • Краставици: 120 до 160 мл.
 • Спанак: 120 до 160 мл.
 • Домати: 220 до 280 мл.

Кое е по-здравословно - сок или цял плод? - featured image

Американското онкологично дружество препоръчва 2 ½ до 3 чаши зеленчуци и 1 ½ до 2 чаши плодове всеки ден. Ако обичате сокове, можете да ги пиете, за да увеличите приема на плодове и зеленчуци. Просто не забравяйте да проверите съдържанието на калории и захар, търсейки добавени захари.

4 съвета за по-здравословно приготвен сок

Въпреки че всички можем да се съгласим, че плодовете и зеленчуците са здравословни, няма нищо магическо в изцеждането на сок. Изцеждането на сок не прави хранителните вещества по-лесни за смилане от тялото ви. Прочистването със сок също не премахва токсините от тялото ви – бъбреците и черният дроб вършат работата по детоксикация безплатно.

Яжте цели плодове и зеленчуци за допълнителните ползи, които фибрите ви дават. Изцеждането на сок не носи повече ползи от консумацията на цели плодове и зеленчуци.

Проверявайте етикетите на пакетираните сокове. Изберете 100% сок, за да ограничите дневния си прием на добавена захар.

Ако сами правите сок от плодове и зеленчуци, измийте продуктите старателно, за да отстраните бактериите и да предотвратите болести, причинени от храната и хранителни натравяния.

Включете добри източници на фибри паралелно с консумацията на соковете, за да се чувствате по-сити и да балансирате кръвната захар.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares