Кои подхранващи храни да ядете когато сте болни?

Кои подхранващи храни да ядете когато сте болни?

Една сериозна част от хората се разболяват от грип всяка година. За много от тях яденето е последното нещо, което искат да направят. Обичайно е неприятните  симптоми могат намалят апетита ви. Запушването на носа може да ограничи обонянието, което е свързано с вкусовите рецептори, така че намаляването на апетита може да бъде причинено и от неспособността да усетите вкуса на храната.

Добре е да ядете малко по-малко докогато се борите с грипа, но все пак ще имате нужда от малки количества от правилните храни и напитки, за да сте сигурни, че захранвате тялото си с енергията и хранителните вещества, от които се нуждаете, за да се възстанови. Така че дори и да нямате апетит, важно е поне да се опитате да похапвате някои от тези имуноподдържащи храни.

Какво да ядем ние самите и какво да предлагаме на децата когато са болни?

1. Овесени ядки

Меките храни са добър начин да улесните храненето, ако имате грип (особено след като сте преминали пристъпите на гадене и повръщане), а овесените ядки трябва да са начело в списъка ви. Някои видове овесени ядки са обогатени с витамин D, който помага за активирането на имунните клетки. Добавянето на мляко също осигурява малко витамин D, а ако допълните овесената си каша с любимите си горски плодове, ще добавите антиоксиданти.

2. Сладки картофи

Сладките картофи съдържат бета-каротин, който тялото ви превръща във витамин А, а той от своя страна поддържа кожата ни и лигавицата на нашите дихателни и храносмилателни пътища здрави. Витамин А също помага за регулирането на функцията на имунните клетки, които работят усилено, когато имате заболяване. Насладете им се на фурна, печени или в супичка.

Кои подхранващи храни да ядете когато сте болни? - cs no flu shot and now you have the flu what to do alt 1440x810 1

3.  Яйца

Само едно яйце осигурява около 7 грама висококачествен протеин, заедно с 5 грама мазнини и желязо, витамини, минерали и каротеноиди в подкрепа на вашето здраве. Бъркани, поширани, на очи – те са по-леки за стомаха заедно с парче препечен хляб в сравнение с други храни.

4.  Протеинови шейкове

Протеинът е важен градивен елемент за антителата и имунните клетки, но постното месо вероятно не е в менюто когато сте болни, защото дъвченето на храна може да е голямо предизвикателство когато ви се гади.

Ето защо пиенето на протеинов шейк може да помогне, позволявайки ви бавно да отпивате от хранителните вещества и витамините, от които се нуждаете, за да се възстановите. Има страхотни готови опции, които можете да вземете направо от хладилника, обогате с много витамини и минерали.

5. Кисело мляко

То е лека, приятна и питателна храна. Съдържа доста протеини и полезни за червата млечнокисели бактерии. Тя нямя да дразни допълнително стомаха ви, а и е доста вкусно.

Не забравяйте хидратацията

Телесните течности пренасят вашите имунни клетки в цялото ви тяло и поддържането на хидратация им помага да стигнат там, където трябва да отидат, за да се борят с инфекциите. Освен това при грип или други вируси, общи симптоми като треска, кашлица и повръщане могат да доведат до дехидратация. В този смисъл чайовете, супичките, млякото, бульоните са отлична идея и трябва винаги да са ви под ръка.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares