Живот с хранителна алергия – какво трябва да знаем?

Живот с хранителна алергия – какво трябва да знаем?

Да бъдеш диагностициран с хранителна алергия може да бъде плашещо. Това е нещо, което трябва да имате предвид ежедневно. За щастие воденето на щастлив и здравословен живот с хранителна алергия е абсолютно възможно с известно планиране и обучение.

Първата стъпка е разбирането на симптомите и причините за хранителните алергии, както и как правилно да управлявате алергичната реакция. Ето всичко, което трябва да знаете за живота с хранителни алергии.

Какво е хранителна алергия?

Хранителната алергия е реакция на имунната система на тялото към определена храна. Тялото погрешно класифицира дадена храна като вредно вещество и предизвиква имунен отговор.

Някои често срещани симптоми на хранителна алергия са:

  • сърбеж в областта на устата;
  • подуване на езика;
  • копривна треска или кожен обрив;
  • влажни очи;
  • хрема;
  • повръщане, диария или коремни спазми;
  • стягане в гърлото и последващо затруднено дишане.

Анафилаксията е сериозна алергична реакция и ако не се лекува незабавно, може да бъде животозастрашаваща. Анафилаксия може да възникне при хора с хранителни алергии, така че е важно да работите с Вашия лекар, за да сте сигурни, че има план за действие и  наличен автоинжектируем епинефрин.

Често срещани хранителни алергени

Осем храни, които са най-често срещаните хранителни алергени, са протеините във: фъстъци, ядки, мляко, яйца, соя, пшеница, миди и риба. По-рано тази година сусамът беше обявен за 9-ия хранителен алерген в САЩ.

Според Американския колеж по алергия, астма и имунология (ACAAI) най-често срещаните хранителни алергии при децата са към мляко, яйца и фъстъци. С напредването на възрастта децата могат да надраснат алергиите към мляко и яйца, но алергиите към фъстъци и дървета са склонни да персистират през зряла възраст. Най-честите алергии при възрастни са фъстъци, ядки, риба и миди.

Живот с хранителна алергия - какво трябва да знаем? - images 1

5 съвета за справяне с хранителни алергии

Ако сте диагностицирани с хранителна алергия, можете да предприемете няколко стъпки, за да управлявате състоянието си и да намалите риска от реакция. Ето пет стратегии, които да обмислите:

1.Четете етикетите на храните

Производителите на храни са длъжни да идентифицират обичайните алергени на прост и ясен език върху етикета на храните. Хранителният алерген може да бъде посочен в списъка на съставките или отделно. Производителите на храни често променят съставките, така че е важно да четете етикета всеки път, когато купувате продукта.

2. Срещнете се с регистриран диетолог

Въпреки че законите за етикетиране на храните са направили това по-лесно, може да бъде трудно да се идентифицират основните алергени и алтернативни имена за основните хранителни алергени. За да помогнете за справянето с хранителните алергии, срещата с регистриран диетолог може да бъде от полза. Те ще могат да предложат съвети за идентифициране на потенциални алергени и да помогнат за идентифициране на хранителни опции за поддържане на добре балансирана диета.

3. Споделете за хранителната си алергия когато се храните навън

Обадете се предварително, за да се уверите, че ресторантът може да отговори на вашите нужди.

4. Винаги носете писалка с епинефрин

След диагностициране на хранителна алергия, Вашият лекар може да Ви предпише епинефринова писалка, която да носите с Вас през цялото време. Това е първата линия на защита срещу анафилактична реакция. Отбележете срока на годност на писалката и задайте напомняне за повторно напълване на рецептата, преди да изтече.

5. Знайте кога да използвате епинефринова писалка

Ако почувствате недостиг на въздух, стягане в гърлото, затруднено дишане или преглъщане, слаб пулс или други тежки симптоми, използвайте писалката с епинефрин веднага.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares