Кои са 4-те родителски стила на хранене и как влияят на децата?

Кои са 4-те родителски стила на хранене и как влияят на децата?

Повечето родители вероятно биха се съгласили, че времето за хранене с децата може да бъде предизвикателство.

Искаме нашите деца да са здрави и да се хранят балансирано. Също така искаме да знаем, че усилията ни в кухнята не са били пълна загуба. Да разберем как най-добре да постигнем тези цели понякога може да се окаже по-трудно, отколкото сме предполагали, че ще бъде?

Съществуват четири различни стила на хранене, които повечето родители приемат:

Авторитарен (контролиращ)

Това е стил на хранене, ориентиран към родителите. Мама и татко определят всички правила и се очаква детето да ги спазва. Няма значение дали детето е пълно или има истинско отвращение към една от опциите, които в момента са в чинията му.

Разрешаващ (снизходителен)

Този стил е ориентиран  към детето. Родителите позволяват на детето да яде всичко, което иска, когато пожелае.  Няма граници и правила. Вместо това на детето се позволява да води пътя.

Пренебрежителен (неангажиран)

Родителите, които приемат пренебрежителен стил на хранене, обикновено не участват в избора на храна на детето си. Те може да не пазаруват храна редовно или активно да слагат ястия на масата.

Авторитетен („любов с ограничения“)

Родителите, възприемащи този стил, могат да дадат на децата избор, преди да приготвят храна. Те могат да кажат неща като: „Бихте ли предпочели пилешки такос или спагети тази вечер?“

Те вземат предвид предпочитанията на детето си когато приготвят храната, но след като това ястие е направено, това е единствената налична опция. Няма пропускане на вечеря за сандвич с фъстъчено масло и желе по-късно.

Също така няма спорове кои храни на масата да се ядат или в какви количества да се консумират. Детето може да направи тези избори като напълни чинията си с това, което иска да яде и приключи храненето когато се насити.

Кои са 4-те родителски стила на хранене и как влияят на децата? - family dinner1.opt

През годините са направени доста изследвания относно тези различни стилове на хранене, като се изследва въздействието, което всеки може да има върху здравето на децата.

Оказва, че три от четирите могат да допринесат за множество проблеми с храненето на децата, докато растат.

Установено е, че авторитарният стил на хранене ограничава способността на детето да слуша и разпознава собствените си сигнали за глад и ситост.

Децата, отгледани с този стил на хранене, също са по-склонни да се борят с проблеми с теглото и неспособност да спрат да ядат когато вече не са гладни.

Децата, отгледани при разрешаващия стил на хранене, са склонни да се борят повече при създаването на здравословни хранителни граници. Те са по-склонни да предпочитат леки закуски или нездравословни храни и ястия с ограничена хранителна стойност. Трудно им е да регулират приема на храна.

Небрежният стил на хранене може да допринесе за хранителната несигурност. Тези деца не знаят как и кога предстои следващото им хранене, така че може да станат по-обсебени от храната и склонни към преяждане през целия си живот.

Хранене по здравословен начин

Стилът „любов с ограничения“ е наистина единственият стил на хранене, свързан с насърчаването на здравословна връзка с храната.

Чрез този стил децата се учат да слушат сигналите си за глад и ситост. Дадена им е възможността да формират свои собствени вкусови предпочитания, но все още им се предоставят граници около времето за хранене и хранене.

Родителите отговарят за структурата на храненията и закуските. Те определят часовете за хранене и какво ще се сервира с ясната граница на кухнята да бъде затворена извън тези определени часове. Детето отговаря за две различни неща: какво ще яде, въз основа на това, което се предлага и колко ще яде.

Детето отговаря за собственото си тяло, а родителят всъщност е просто доставчикът на храната.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares