Здравословно хранене за цялото семейство – мисията възможна

Здравословно хранене за цялото семейство – мисията възможна

Опитвате се да се храните по-здравословно, но ви е трудно да привлечете цялото семейство?

Много са препятствията, които могат да попречат на по-здравословните навици.

Склонните към избухване малки деца може да отказват да ядат по време на хранене докато кръстосват ръце с отвращение. Тийнейджърите може да предпочитат да се хранят навън с приятели и да пропуснат семейната вечеря.

Колкото и да е трудно, ако се положат усилия с гъвкавост и разбиране, мисията е възможна.

Ето нашите съвети по темата:

1. Не гонете съвършенство

Независимо от това, което социалните медии може да ви накарат да вярвате, няма идеален начин да се храните по-здравословно.

Това означава, че вашите ястия не трябва да са скъпи, сложни, отнемащи време или перфектни.

Вместо това е важно да бъдете реалисти и да направите най-доброто, което можете, за да помогнете на семейството си да направи здравословен избор

Плюс това след като се освободите от натиска да имате перфектна диета, е по-вероятно да намерите по-здравословен начин на хранене, който работи за вашето семейство.

2. Не си забранявайте храни

Докато някои съставки със сигурност са по-хранителни от други, важно е да се насърчи здравословна връзка с храната, като се избягват изрази като „лошо“ или „забранено“.

Освен това прекаленото ограничаване може да създаде стрес и напрежение около часовете за хранене.

3. Здраве, а не килограми

Не само, че диетите са неподходящи за деца, но обсъждането на телесното тегло пред децата може да доведе до разстроени мисли и поведение около храненето.

Вместо да говорите за съдържанието на калории или мазнини в храната, съсредоточете се върху ползите от нея, като например вкуса или хранителните вещества, които осигурява.

По същия начин помислете да говорите с децата си за това да обичате тялото си и да се отнасяте към него с доброта. В края на краищата, слушането на положителен разговор от родителите може да помогне за изграждането и поддържането на здравословен образ на тялото и самочувствие при децата.

Здравословно хранене за цялото семейство - мисията възможна - resources restoring families five ways to make family dinner a joy not a chore hero

4. Готвенето като приоритет

Едно от най-често срещаните проблеми е липсата на време за приготвяне на домашно приготвени ястия и закуски.

Въпреки че може да изглежда като голям ангажимент, отделянето на час или два в неделя за приготвяне на партида ястия и закуски всъщност може да ви спести време през седмицата.

Опитайте да разпределите отговорностите за приготвяне на храна между членовете на семейството. Също така помислете за инвестиране в уреди, които ще намалят времето, което отделяте за готвене.

5.  Яжте заедно

Храненето заедно като семейство – без разсейване – има множество предимства, включително насърчаване на по-здравословни хранителни навици, насърчаване на свързването и подпомагане на социалното и емоционално развитие.

Въпреки че може да не е реалистично да се храните заедно всяка вечер, опитайте се да превърнете семейните вечери в приоритет възможно най-често.

6. Включете повече пресни, замразени или консервирани зеленчуци

Един от най-лесните начини да ядете повече зеленчуци е като ги включите в ястия, които семейството ви вече харесва.

Например, ако петък е вечерта за пица, задайте разнообразие от зеленчукови гарнитури, като нарязани чушки, гъби, спанак, артишок, пресни домати и босилек, които всеки член да използва като гарнитури за пица.

7. Зеленчуци за междинна закуска

Ако имате избор между това да накълцате зеленчуци за лека закуска или да вземете торбичка чипс, удобството вероятно ще надделее.

Насърчете семейството си да похапва зеленчуци като разполагате с измити и нарязани варианти, готови за съхранение в хладилника. Просто нарежете зеленчуците на пръчици или ленти и ги съхранявайте в прозрачни контейнери, като буркани.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares