Кои са 5-те главните причини за посещение при диетолог?

Кои са 5-те главните причини за посещение при диетолог?

Диететика и хранене в България е медицинска специалност. Специализантите в това направление първо са завършили пълен шестгодишен курс на обучение по медицина в медицински университет, а по-късно специализират Диететика и хранене.

Защо е необходимо толкова дълго обучение, за какви проблеми могат да ни помогнат специалистите диетолози и кога да се обърнем към тях?

На първо място най-често хората търсят диетолог, защото трябва да отслабнат

Наднормените килограми са реалне здравословен проблем, който се отразява на цялото тяло, а затлъстяването е хронично заболяане. В този смисъл посещението при лекар е най-логичното, което може да се направи. Диетологът ще състави план за отслабване, съобразен с конкретния пациент, така че той да отслабва по възможно най- здравословен начин, тоест постепенно и с възможно най-малко стрес за организма. Той ще може да даде ценни насоки по отношение на храненето и хранителните навици. Той задължително взима предвид, ако пациентът има някакви съпътстващи заболявания, на които храненето влияе. Така че, ако имате проблем с килограмите, по-добре не хващайте диета, която сте прочели в евтино списание, а по-добре потърсете професионална медицинска помощ.

Диетолозите са търсени и в лечението на хранителните разсторойства

Хранителните разстройства са преди всичко психиатричен проблем. Проблемите с храната са само следствие, само видимата част на емоционалните и психични страдания на пациента. В този смисъл за хората с хранителни разстройства най-важна е психиатричната помощ и грижа. Диетолог обаче също е нужен, при това задължително. Много от хранителните разстройства увреждат физически организма, например гладуването при анорексията и повръщенето при булимията. Завръщането към нормалното хранене трябва да става постепенно и внимателно. Няма как да се случи за ден и от само себе си. Хората имат нужда от професионална грижа, за да почнат да се хранят нормално.

За съвети относно храненето при децата

Понякога родителите се сблъскват със сериозни проблеми при храненето на децата си. Злоядите деца, децата със затлъстяване, децата с хранителни алергии – нужни са знания и компетентни решения, съвместна работа на диетолог, педиатър и родители, за да се помогне на тези деца.

За изготвяне на хранителен режим при дадено заболяване

Диабет, автоимунно заболяване, високо кръвно налягане, преживени инсулт или инфаркт и още много други са здравословните проблеми, при които е добре да се посъветвате с диетолог относно начина си на хранене. Храната се отразява на целия организъм и в този смисъл може да обостря или да облекчава заболяванията, които имаме. Диетологът ще ни да де насоки как да се храним с оглед на цялостното ни здравословно състояние.

Профилактично

Според специалистите диетолози, всеки трябва да посети поне веднъж в живота си диетолог. Всички ние имаме добри и лоши хранителни навици, правилни и грешни разбирания за храната и храненето. Една консултация би улеснила значително пътя към здравословния начин на хранене и би спестила възможни проблеми в бъдеще.

Прегледите при специалист по диететика и хранене за съжаление на този етап не се покриват от здравната каса. Това означа, че няма направление за преглед при тях. Трябва да си платите сами. Надеждите са това да се промени за в бъдеще, но дотогава помнете, че вложените пари за преглед и консултация при диетолог със сигурност ще си заслужават, ако лекарят, който изберете е добър в работата си.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares