Кои са храните с противовъзпалителни свойства?

Кои са храните с противовъзпалителни свойства?

Храната може да бъде и нашето лекарство. Известно е, че някои храни имат противовъзпалителни свойства. Може да се възползваме от тях при това по един вкусен начин.

Лук

Лукът притежава антибактериални, антисептични и укрепващи здравето свойства. Той често бива използван в алтернативната медицина. Лукът помага при простуда и хрема, очиства дихателните пътища, потиска развитието на туберкулозата, дифтерийната и дизентирийната бактерия, трихомонадите, стафилококите и стрептококите. Той може нормализира работата на червата, бори се с гнилостните процеси в организма и повишава имунитета.

Зеле

Зелето има противомикробни свойства. Киселото зеле има дори още по-силни противовъзпалителни свойства. Полезни бактерии се съдържат във всички ферментирали зеленчуци. Когато попаднат в червата, те подпомагат функциите на имунната система.

Мед

Медът съдържа естествен антибиотик – белтъкът дефенсин-1.  Той се бори с вредните бактерии и така подпомага работата на имунната система. Медът притежава противовирусни, противогъбъчни и антибактериални свойства. Той съдържа и много микроелементи. Пчелното млечице и другите пчелни продукти също имат протиовъзпалително действие.

Синап и синапено масло

Освен противовъзпалителни свойства, синапът има и антиоксидантно действие. Помага при простуда като се използва за гаргара или за топла баня за краката. Маслото от синап е богато на природни антибиотици.

Босилек, кориандър, мащерка, градински чай, салвия, розмарин, копър, ехинацея

Всички те са природни антибиотици, леснодостъпни са и могат да се използват по различни начини. Всички те имат антибатериални и противовъзпалителни свойства, повишават имунитета и се борят с вирусите. В народната медицина може да намерите стотици рецепти, базирани на тези съставки.

Чесън

Той уникален антибиотик и антисептик, има и антипаразитно действие. Твърди се, че освен антивирусните и противовъзпалителните си свойства, той още помага за здравето като забавя растежа на туморите, намалява кръвното налягане и подобрява храносмилането.

Плодове

Сред плодовете също може да намерите противовъзпалителни агенти. Това например са портокалите и грепфрутите, лимоните, вишните, ананасът, горските ягоди и други.

Най-мощният антибиотик от природата – смес от мед и куркума

Куркумата съдържа едни от най-силните природни антибиотици. В съчетание с мед тя помага в борбата с инфекциите без странични ефекти. Сместа подпомага храносмилането, съдържа антиканцерогенни вещества и се препоръчва като помощно средство при редица заболявания.

Как се приготвя?

100 грама мед се смесват с 1 супена лъжица куркума на прах. Може всеки ден профилактично да хапвате сутрин по една лъжица от сместа, а при простуда да ползвате следната схема:

Първи ден – по половин чаена лъжичка на всеки час;

Втори ден – по половин чаена лъжичка на всеки два часа;

Трети ден – по половин чаена лъжичка три път на ден.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares