Кои са най-предпочитаните диети през 2022 г.?

Кои са най-предпочитаните диети през 2022 г.?

Запознайте се с три от най-добрите диети за отслабване според U.S. News и World Report за 2022 г. Носят ли те нещо ново или са добре забравено старо?

Волюметрична диета – Volumetrics

Както подсказва името й, тази диета претендира, че обемът на храните, които ядем, създава чувство за ситост. Следователно тя насърчава яденето на богати на хранителни вещества, нискокалорични храни в голям обем.

Диетата Volumetrics  се основава на концепцията, че ядем приблизително еднакъв обем храна на ден, не непременно същото количество калории. Мозъкът не проследява много добре калориите, но може да проследи обема или количеството изядена храна. Следователно, фокусът е върху яденето на храни с голям обем, които ви карат да се чувствате удовлетворени, като същевременно поддържате загуба на тегло.

При диета Volumetrics ще ядете различни храни като плодове, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни и постни протеини, както и други нискокалорични продукти като супи на основата на бульон.

Ползи за здравето от волюметричната диета

Със своя фокус върху богати на вода храни с ниска плътност, диетата Volumetrics ви позволява да правите диетични избори по свое усмотрение (без броене на калории). Това може да бъде значително предимство за хора, които предпочитат повече свобода и гъвкавост по време на хранене.

Междувременно тази диета може да предложи допълнителни ползи за здравето освен загуба на тегло. Тя се основава на храни с високо съдържание на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Диетите, богати на фибри, са свързани с намален риск от някои видове рак, като колоректален рак, както и с намален риск от сърдечни заболявания.

Кои са най-предпочитаните диети през 2022 г.? - colorful fruits vegetables og

Флекситарианска диета

Споделяйки първото място в списъка с диети за отслабване на U.S. News и World Report, е флекситарната диета. Този предимно растителен хранителен план (комбинация от „гъвкав“ и „вегетариански“) се фокусира върху храни като плодове, зеленчуци, яйца, млечни продукти, растителни протеини и пълнозърнести храни – със свободата да се насладите на бургер или бекон, когато желанието надделее.

„Изследванията показват, че спазването на гъвкава растителна диета може да доведе до загуба на тегло“, казва Доун Джаксън Блатнър, чиято книга от 2009 г. „Флекситарианската диета“ даде началото на националния интерес към флекситарната концепция.

 „Това вероятно е, защото растенията съдържат фибри и вода, за да увеличат обема си, но все още имат малко калории. Ррастенията са богати на витамини, минерали и полезни фитохимикали, за да поддържат клетките здрави и подхранвани.

Ползи за здравето от флекситарианската диета

Ако търсите план за хранене, който може да ви придружава на партита, бюфети и игри с топка, този диета може да е за вас. Освен това намаляването на животинските продукти може да спести пари и да намали въглеродния ви отпечатък.

 „Гъвкавото хранене обикновено е по-евтино от диетата, фокусирана върху месото, а също и по-устойчив начин на хранене, което означава по-малко облагане на Земята“, казва Блатнер.

Освен своите социални и екологични предимства, гъвкавият вегетариански стил на хранене предлага множество положителни ефекти за физическото здраве.

„Ползите за здравето от флекситарианството могат да включват увеличена продължителност на живота и намален риск от заболявания като сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, висок холестерол, рак и диабет“, казва Блатнер.

Също така, проучване от 2022 г. в American Journal of Clinical Nutrition установи, че флекситарната диета подобрява чревните бактерии повече от всеки друг тип план за хранене.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares