Кои са най-здравословните плодове? Има много различни начини да се отговори на този въпрос.
Тъй като повечето хора в България все още не ядат достатъчно плодове, най-здравословните плодове могат да бъдат всякакви плодове изобщо, стига да намирате начини да добавите повече от тях към вашата диета.
Това означава избор на плодове, които са достъпни и лесни за намиране. Опитайте се да изберете такива, които ще ядете с удоволствие. Яденето на различни плодове е чудесен начин да задоволите хранителните си нужди.
Ако спазвате специална диета, попитайте лекар или диетолог как да изберете най-добрите плодове за вашите нужди.
Ето пет здравословни опции за плодова закуска, които са евтини и лесно достъпни.
1. Диня
Динята обикновено е един от плодовете с най-ниска цена, особено ако през летния сезон.
Тя е хрупкаво лакомство, което може да консумирате просто нарязано набързо, но можете също така да поставите динята в блендер, за да направите пресен сок.
2. Банани
Бананите са бърз и лесен източник на енергия. Можете да ги ядете в движение или да ги нарежете върху филия препечен хляб с фъстъчено масло за вкусна и енергийна закуска.
Ако имате банани, които са престояли на плота твърде дълго, не е нужно да се изхвърлят. Можете да ги използвате, за да направите бананов хляб или друго печено лакомство.
3. Портокали
Подобно на бананите, портокалите са лесно преносими навсякъде за да послужат за лека закуска. Може да обелите и разделите портокала на отделни парченца, да ги поставите във фризера и после извадите замразени, за да ги хапнете в горещ ден.
4. Ябълки
Цялата необелена ябълка обикновено е по-засищаща от ябълков сок или ябълково пюре, защото е с по-високо съдържание на фибри. Можете да използвате резени ябълка с кората като гарнитура за овесена каша или да им се насладите на лека закуска от ябълки и една, две овесени бисквити.
Ябълките са чудесни за приготвяне на печива като например мъфини, които включват ситно нарязани ябълки, пайове, сладкиши и домашно приготвени бисквити. Ако нямате нищо против по-малките парчета ябълка във вашия сладкиш, можете да настържете ябълката си с ренде. За предпочитане е да не белите кората, тъй като тя съдържа много полезни вещества.
5. Пъпеш
Пъпешът е богат източник на витамин А. Той е класическа съставка за плодова салата и поради други причини. По тегло обикновено е по-евтин от другите плодове.
Тъй като е доста сладък, пъпешът се съчетава изненадващо добре с пикантни и солени вкусове. Комбинирате нарязан пъпеш със сок от лайм и малко подправка от чили. Добавете и пресен джоджен, ако имате.
Пъпешът често се комбинира и с прошуто.
Плодовете са наистина важен компонент от здравословното хранене. Докато прекомерният прием на захар може да бъде вреден, това не се отнася за плодовата захар. Плодовете са с високо съдържание на хранителни вещества и са засищащи.
Опитайте да ядете повече цели плодове като част от здравословна диета с пълноценни храни, за да се насладите на техните ползи за здравето