Колко време е нужно за да отслабнете?

Колко време е нужно за да отслабнете?

Независимо дали искате да отслабнете за специален повод или просто да подобрите здравето си, загубата на тегло е обща цел. За да имате реалистични очаквания, трябва да знаете какъв е здравословният процент на загуба на тегло. Тази статия обяснява факторите, които влияят колко време може да ви отнеме да отслабнете.

Как се случва загуба на тегло?

Загубата на тегло се случва когато постоянно консумирате по-малко калории, отколкото изгаряте всеки ден. Обратно, наддаването на тегло се случва когато постоянно приемате повече калории, отколкото изгаряте. Всяка храна или напитка, която консумирате и има калории, се отчита към общия ви прием на калории.

Фактори, влияещи върху загубата на тегло

Няколко фактора влияят на скоростта, с която отслабвате. Много от тях са извън вашия контрол.

Пол

Вашето съотношение мазнини към мускули силно влияе върху способността ви да отслабнете. Тъй като жените обикновено имат по-голямо съотношение мазнини към мускули от мъжете, те имат 5–10% по-ниска метаболитна скорост в покой в сравнение с мъжете. Това е броят калории, от които тялото ви се нуждае, за да поддържа нормални телесни функции като дишане и изпомпване на кръв. Това означава, че жените обикновено изгарят 5–10% по-малко калории от мъжете в покой. По тази причина мъжете са склонни да отслабват по-бързо от жените, следвайки еднакво калорична диета.

Възраст

Една от многото телесни промени, които настъпват със стареенето, е промяната в състава на тялото – мастната маса се увеличава, а мускулната маса намалява. Тази промяна, заедно с други фактори като намаляващите нужди от калории на вашите основни органи, допринася за по-нисък разход на енергия. Всъщност възрастни над 70-годишна възраст могат да имат метаболитна скорост в покой с 20–25% по-ниска от тези на по-младите възрастни хора. Това може да направи загубата на тегло все по-трудна с възрастта.

Начална точка

Вашата първоначална телесна маса може също да повлияе колко бързо ще отслабвате. Важно е да разберете, че различните абсолютни загуби на тегло измерени в килограми могат да съответстват на една и съща относителна (%) загуба на тегло при различни индивиди. В крайна сметка загубата на тегло е сложен процес. Въпреки че по-тежък човек може да загуби двойно тегло като килограми, човек с по-малко тегло може да загуби равен процент от телесното си тегло (10/250 = 4% срещу 5/125 = 4%).

Калориен дефицит

Трябва да създадете отрицателен калориен баланс, за да отслабнете. Степента на този калориен дефицит влияе върху това колко бързо отслабвате. Например, консумирането на 500 калории по-малко на ден в продължение на 8 седмици вероятно ще доведе до по-голяма загуба на тегло, отколкото яденето на 200 калории по-малко на ден.

Колко време е нужно за да отслабнете? - on a diet heres when youll start noticing weight loss 752x472 1

Сън

Хроничният недостиг на сън може значително да попречи на загубата на тегло и скоростта, с която губите килограми. Доказано е, че само една нощ на лишаване от сън увеличава желанието ви за висококалорични и бедни на хранителни вещества храни, като бисквити, сладкиши, сладки напитки и чипс.

Други фактори

Няколко други фактора могат да повлияят на скоростта на загуба на тегло, включително: лекарства; медицински състояния; заболявания, включително депресия и хипотиреоидизъм;  следването на вредни диети за отслабване; семейна история и гени. Има добре установен генетичен компонент, свързан с хора с наднормено тегло или затлъстяване и той може да повлияе на загубата на тегло.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares