Португалската кухня- с какви специалитети ще ви изненада тя?

Португалската кухня- с какви специалитети ще ви изненада тя?

Португалците са темпераменти хора. Запознайте с а някои от техните най-обичани традиционни ястия и преценете дали горещият им нрав се е отразил и кухнята им. Известна с богатството си от морски дарове, подправки и зехтин, португалската кухня разчита до голяма степен на Атлантическия океан и продуктите, отглеждани в цялата страна.

Porco preto

Porco preto – така се наричат на португалски вид черните иберийски прасета, отглеждани на диета с жълъди. Разпространени са в централните и южните райони на Португалия и Испания. Тези свободно отглеждани прасета често се срещат като звездата в редица ястия, включително pata negra ham (тънки като хартия резени сушена, опушена шунка) и plumas de porco preto (свински котлети, обикновено сервирани със салата и пържени картофи).

Португалската кухня- с какви специалитети ще ви изненада тя? - f7d5gf 1

Бакалхау

В почти всеки португалски ресторант гостите могат да намерят бакалхау. Това е сушена и осолена риба треска. Името на това традиционното ястие се превежда като „верният приятел“. Португалците обичат да напомнят, че има повече начини за приготвяне на бакалхау, отколкото  дни в годината. Можете да го намерите като bacalhau à brás – купчина от малки пържени картофи, треска, лук и бъркани яйца или можете да се окажете с в bacalhau com todos на масата – чиния с варена треска и зеленчуци и нарязани твърдо сварени яйца.

Португалската кухня- с какви специалитети ще ви изненада тя? - j5eman

Sardinhas assadas
Плато с прясно изпечени сардини (sardinhas assadas) е много обичано ястие в Португалия. Често срещани като основна атракция на летните фестивали в цялата страна, сардините се пекат цели на скара на открит огън и просто се подправят с поръсване с едра морска сол.

След като са опушени и овъглени, малките риби се отстраняват от огъня и се сервират така, както са – с непокътнати кости и глави. Направете като португалците и ги изяжте цели: дръжте главата в едната ръка и опашката в другата и – избягвайки костите на гръбнака – захапете рибата отстрани.

Тя е хрупкава отвън, но сочна отвътре. В Лисабон  празникът на Свети Антоний с известен също като „Фестивала на сардините“ – ежегодно събитие, на което готвачи продават цели, овъглени сардини, пъхнати в пухкави кифли.

Португалската кухня- с какви специалитети ще ви изненада тя? - k6304e

Acorda
Типичнo селскo португалско ястие. Приготвя се от еднодневен хляб и пасиран с чесън, парченца кориандър, зехтин, оцет и поширани яйца. Aлентежу е най-големият регион на Португалия – област, пълна с ниви, ферми и лозя. Тук местните жители са предимно селскостопански работници, които правят тази супа предимно заради евтините й съставки, на практика каквото имат под ръка: колкото по-богато е семейството, толкова по-богата е açorda.

По крайбрежието към ястието могат да се добавят скариди и други морски дарове, докато във вътрешността готвачите са по-склонни да хвърлят парчета дивеч.

Португалската кухня- с какви специалитети ще ви изненада тя? - pfrw1d

Pastéis de nata
Може би най-обичаният сладкиш в Португалия. Рastéis de nata е торта с яйчен крем с размер на пинта. Бутер тестото със сладък с жълт крем, разбит с жълтъци, захар, сметана и щипка лимонова кора. Пече се до златисто.

Pastéis de Belém е известна пекарна, която работи от 1837 г. в Лисабон. Там целодневно има дъла опашка от посетители, които чакат, за да опитат прословутия десерт.  Гостите могат да поръсят всеки сладкиш с пудра захар или канела по избор. Рastéis de nata консумира за закуска, като лека закуска или десерт.

Португалската кухня- с какви специалитети ще ви изненада тя? - t0mk52Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares