Лукът и как да го режем без сълзи

Лукът и как да го режем без сълзи

Лукът е зеленчук. Има различни видове лук – пресен и стар кромид лук, праз лук, по-дребен и по-едър лук, жълт и червен лук. Всички те са полезни за здравето, защото съдържат много витамини, минерали като магнезий, калций, фосфор, желязо, както и много аминокиселини. Лукът съдържа 39 калории за 100 грама суров продукт.

Въпреки, че не всеки обчича лук, той е чудесна добавка към салати, сосове и всякакви ястия. Използва се в кухните по цял свят.

Ползи за здравето

Лукът съдържа много фибри и така спомага храносмилането. Богат е на антиоксиданти, които подпомагат здравето на сърцето. Има противовъзпалително и антибактериално  действие. Изследвания показват, че лукът спомага в контрола над кръвната захар, както и че консумацията му може да увеличи плътността на костите. Лукът съдържа и пробиотици, който се отразяват добре на чревното здраве. Не е случайно, че лукът е изключително използван е народната медицина за всякакви болежки.

Как да режем лук без сълзи?

Колкото и добри качества да има лукът, всеки знае, че готвенето с него трудно минава без сълзи. Трудно, но не невъзможно. Ето какво може да направите.

  1. Режете лука с добре наточен нож. Така към очите ви ще отиват по-малко пръски от сока на лука, който предизвиква сълзене. Лукът ще се мачка по-малко и соковете му ще останат в него.
  2. Може да накиснете лука предварително за 30 минути в студена вода. Така ще се обели по-бързо.
  3. Ако не е необходимо да е наситнен непременно, режете лука на по-едро. Така ще се отдели по-малко от веществата, заради, които плачем.
  4. Дръжте лука в хладилника. Студеният лук отделя по-малко летливи вещества при рязане, които дразнят очите. Трябва да престоял поне 20 минути на студено, за да има ефект. Пробвайте да изстудите и ножа, това също ще помогне.
  5. Включете вентилатора или климатика и режете близо до тях. така въздушният поток ще измества изпаренията и пръските.
  6. Времето също е от значение. Колкото по-бързо го нарежете, толкова по-малко време очите ви ще са били изложени на дразнението.
  7. Рязането на лука може да бъде свършено от кухненския робот или от друга машина, помощник в кухнята.

Ако спазвате тези правила, може би ще трябва да измислим друг от отговор на гатанката „Който го съблече, горчиви сълзи ще рони“. Лукът вече няма да отговаря на това описание.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares