Ако сте били в Испания по Коледа няма как да не сте опитвали типичните коледни испански сладкиши.
Какво представляват Мантекадо и Полворон?
Mantecados и polvorones са вид ронливи бисквити, които обикновено се сервира по Коледа в Испания. Произлизат от андалуския регион на Испания, като град Естепа е известен, като града,в които се доразвива рецептата. Ако пътувате до там, в малките испански пекарни със сигурност ще се намери сладкар, които ще ви покаже как да се замесва тестото, за тези коледни изкушения.
Каква е разликата между Мантекадо и Полворони?
Името mantecados идва от мазнината, използвана за направата на тези бисквитки. Mantecados обикновено се правят със свинска мас, която на испански е „manteca“. Polvorones, от друга страна, получават името си от факта, че се поръсват с пудра захар. Пудрата е „polvo“ на испански. Има и още няколко други разлики. Polvorones обикновено са с овална форма, докато mantecados обикновено са кръгли.
Предимствата на polvorones са, че не са ароматизирани, което позволява да се усети препеченото брашно, бадеми и свинска мас. Mantecados, от друга страна, се предлагат и в други вкусови разновидности. Основният вид мантекадо е почти идентичен с полвороните, без пудрата захар, но можете да намерите и много други вкусове. С какао на прах, лимонов аромат или кокос.
Вкусът и текстурата
За да направите шоколадово мантекадо, можете да добавите малко какао на прах към част от тестото. Други разновидности на вкуса могат да бъдат направени с помощта на смлени цитрусови кори и ароматни екстракти. Текстурата им е много мека, бисквитките са много ронливи и се продават увити в хартия като твърд бонбон. Отвън има лека коричка от печенето във фурната, но вътрешността е мека и гладка. Освен консистенцията, вкусът също е необичаен. Те комбинират препечено брашно, препечени смлени бадеми, канела и свинска мас. Свинската мас е отговорна за голяма част от вкуса.
Mantecados са предназначени да имат много фин вкус, подобен на свинско. Ако свинската мас не ви допада, може да се замени със зехтин. За правилната текстура, при замесването на тестото трябва да внимавате, с количеството мазнина, което слагате. Ако добавите много мазнина, че да получите лесно за работа тесто, вероятно ще получите хрупкава твърда бисквитка, а не гладка, копринено ронлива. Тестото трябва да се разпада лесно, за да се получи търсения резултат. Ще бъде малко трудно за разточване и изрязване, но усилията определено си заслужават.
Ако все пак получите твърда, хрупкава бисквитка, другият проблем, който може да сте имали, е че сте пекли бисквитките твърде дълго. Трябва да ги печете достатъчно, за да образуват малко коричка отвън, но да останат меки и ронливи отвътре. Това ще помогне на бисквитките да запазят формата си.
Монтекадо и палвороне са нетипичен за нашите географски ширини коледен десерт, но определено има над 8888 причини да ги опитате, ако имате път към Испания, по време на коледните празници. Вкусът е несравним и със сигурност, ще ви направи впечатление.