Мазнините – вредни или позлезни?

Мазнините – вредни или позлезни?

Интернет е пълен с противоречиви препоръки относно консумацията на мазнини. Голяма част от объркването се получава, заради твърди резки обобщения, така сякаш всички мазнини са еднакви. Това не е така.

Отделните видове мазнина има различна роля и влияние в нашия организъм. Дори в рамките на различните групи – наситени, ненаситени и полиненаситени, специфичните мазнини, те все още имат различни роли.

Трябва да се научим да мислим за мазнините по-точно, за да можем да правим здравословни хранителни избори.

Как мазнините станаха лоши?

През 30-те години на миналия век учените започват да мислят, че мазнините и холестеролът имат връзка с случаите на инсулт, с атеросклерозата и сърдечните заболявания. Последващо изследване обаче показа, че поставянето на всички мазнини под общ знаменател – дори всички наситени мазнини – е неточно и прекалено опростено.

Какъв е ефектът на холестерола в храната върху здравето на сърцето?

Ние получаваме холестерола в диетата си само от животинските продукти – яйчни жълтъци, животински черен дроб, риба или рибено масло, животински мазнини или масла като  краве масло, миди, месо, сирене и печени продукти, направени с животински мазнини. Това е така, защото той се произвежда от черния дроб на хората и животните.

Нашият черният дроб може регулира количеството холестерол, което отделя, в зависимост от храненето ни. Когато консумирате големи количества холестерол, черният дроб произвежда по-малко. На практика холестеролът, идващ с храната, има малък ефект върху нивата на холестерола в кръвта.

Голямо проучване, комбиниращо доказателства от повече от 350 000 възрастни,  показа че хранителният холестерол не е свързан с инфаркт или инсулт. Въпреки това, за до 1/4 от хората, високият хранителен холестерол повишава „лошия“ LDL и „добрия“ HDL холестерол.

Лоши ли са всички мазнини?

Наситените мазнини се различават от ненаситените. Те нямат химически двойни връзки, поради което са по-стабилни – стоят по-твърди при стайна температура. Не всички наситени мазнини са еднакви. Определянето на всички наситени мазнини като „здравословни“ или „нездравословни“ е прекалено опростяване.

Мазнините - вредни или позлезни? - healthy fats food gettyimages 1301412044 2000 8ab23a10624d42df85fa3f37d7c76a6b

Храни, а не хранителни вещества

Докато повечето изследвания  разглеждат ефектите на отделните хранителни вещества върху организма. Пренебрегва се обстоятелството, че  дори един и същи конкретен тип мазнина може да има различни ефекти в зависимост от източника си.

Ето пример: едно авокадо съдържа същото количество наситени мазнини като три резена бекон. Беконът повишава нивата на „лошия“ LDL холестерол, а яденето на около половин до 1,5 авокадо дневно всъщност намалява нивата на „лошия“ LDL холестерол.

Консумацията на разнообразни здравословни храни – зеленчуци, ядки, семена и риба, е по-важна от фокусирането върху отделни мастни киселини.

Все пак е вярно, че някои наситени мазнини допринасят за сърдечни заболявания. Индустриалните или изкуствените трансмазнини причиняват сърдечни заболявания. Избягвайте ги. Следете етикетите за наличие на трансмазнини.

Това не означава, че мазнините по принцип са вредни. Просто нещата, както видяхме, са по-сложни. Всъщност, когато идват от млечни и растителни източници, както и някои меса, някои наситени мазнини са наистина здравословни.

Заключение

Отново всичко е въпрос на баланс. Не демонизирайте мазнините. Просто следвайте балансирана, здравословна диета с повече цели непреработени храни и няма да има основание да се притеснявате за мазнините, които приемате.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares