Пристрастяване към храната – причини и спасение

Пристрастяване към храната – причини и спасение

Хората са склонни да имат апетит към точно определени храни – често преработени храни, които не се считат за здравословни. Въпреки че съзнанието знае, че те са нездравословни, друга част от мозъка изглежда не е съгласна и ги желае.

Някои хора могат лесно да контролират видовете храни, които ядат, докато други не могат. Това не се дължи на липса на воля. Причините са много по-сложни.

Факт е, че нездравословната храна стимулира системата за възнаграждение в мозъка по същия начин, както пристрастяващите наркотици, като кокаина.

За податливите хора яденето на нездравословна храна може да доведе до пристрастяване, което има същата биологична основа като пристрастяването към наркотици.

Пристрастяване към храната - причини и спасение - main image 1 over eating depression stress foundations counseling tx

Как действа пристрастяването към храната?

В мозъка има система, наречена система за възнаграждение. Тази система е проектирана да възнаграждава мозъка, когато човек прави неща, които насърчават оцеляването, включително по отношение на храненето.

Мозъкът знае, че когато човек яде, той прави нещо добро и освобождава химикали, които карат човека да се чувства добре, да изпитва удоволствие. Така това поведение бива стимулирано.

Проблемът със съвременната нездравословна храна е, че тя може да предизвика награда, която е много по-мощна от всяка награда, която мозъкът може да получи от целите непреработени храни.

Докато яденето на ябълка или парче пържола може да доведе до умерено освобождаване на допамин, при яденето на шоколад е несравнимо повече.

Толерантност и оттегляне

Когато човек многократно прави нещо, което освобождава допамин в системата за възнаграждение,  броят на допаминовите рецептори може да мъде намален.

Ако мозъкът забележи, че количеството допамин е твърде високо, той започва да премахва допаминовите рецептори, за да поддържа баланса.

Когато има по-малко рецептори, е необходим повече допамин, за да се постигне същият ефект, което кара хората да започнат да ядат повече нездравословна храна, за да достигнат същото ниво на възнаграждение, както преди. Това се нарича толерантност.

Ако има по-малко допаминови рецептори, човекът ще има много слаба допаминова активност и ще започне да се чувства нещастен, когато не получи „поправка“ от нежелана храна. Това се нарича оттегляне.

Толерантността и абстиненцията са свързани с пристрастяващите разстройства.

Желанието е емоционално състояние, характеризиращо се с желание да се консумира определена храна. Не трябва да се бърка с обикновения глад, който е различен. Човек може да прави обикновени неща като да гледа филм, да се разхожда с приятел или четене. Тогава изведнъж се появява желание за нещо като бонбони.

Истинското желание е за задоволяване на нуждата на мозъка от допамин. Няма нищо общо с нуждата на тялото от енергия или храна.

За хората с хранителна зависимост, тези желания могат да бъдат толкова силни, че те да не могат да се въздържат.

Гладът и пристрастяването към храна могат да доведат до преяждане, преяждане и затлъстяване. Проблемът се усложнява от факта, че повечето хора не знаят, че имат хранителна зависимост. Те може да не осъзнават, че се нуждаят от помощ.

Преодоляване на хранителната зависимост

За съжаление, няма лесно решение за пристрастяването. Няма добавка, умствен трик или магическо лекарство.  За мнозина може да е най-добре да избягват напълно задействащите храни. Хранителната зависимост може да изисква професионална помощ за преодоляване.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares