Моята кухня
Защо плачем, когато режем лук
Повечето хора обичат да добавят лук към ястията си, защото той допълва вкуса им, но никои не обича да плаче докато го реже. Има научно обяснение, което разрешава мистерията на тези зеленчуци, които ни карат да плачем, когато ги белим. Рязането на лук е синоним […]
Кое мляко съдържа най-много калций
Това мляко съдържа повече калций от кравето и може да си го приготвите у дома Кравето мляко винаги е било основна част от нашата диета, особено за закуска. Неговото значение произтича от съдържанието му на калций, протеини и други основни хранителни вещества. Но през последните […]
Ползи от райската ябълка
Сезонът на този невероятен плод вече започна. Сладки и неустоими, тези ябълки се отличават с високото си съдържание на вода, фибри и ценни микроелементи. Есента е сезонът на райската ябълка, плод-афродизиак с вкус на мед и високо съдържание на фибри и ценни микроелементи. Богати на […]
Защо е полезно да ядем кисело зеле
Киселото зеле е едно от най-ценните традиционни български ястия и природни лекарства, които познаваме. То присъства на трапезата ни през зимата от векове и неслучайно, освен че е вкусно и универсално, киселото зеле има редица доказани ползи за здравето. Съдържа ценни витамини, пробиотици и антиоксиданти, […]
Сладкиши с кафе, три вдъхновяващи рецепти
Кафето отдавна не е просто напитка, то е ритуал, момент на наслада и вдъхновение. А когато се съчетае със сладкиш, ароматът му се превръща в неустоимо изкушение. Независимо дали си почитател на силно еспресо, кадифено капучино или нежно лате, има десерти, които сякаш са създадени, […]
Защо да добавим дафинов лист към ястието
Тази подправка е много полезна, предвид свойствата и многобройните ѝ функции. Дафиновият лист е подправка, която присъства във всяка кухня. Това е многогодишно ароматно растение, принадлежащо към семейство Лаврови (Lauraceae), произхождащо от Средиземноморския регион, и използвано в кулинарния свят от много години. Консумацията му обаче […]
3 вкусни и лесни рецепти с тиква за есента
Тиквата безспорно е царицата на есенните продукти. Освен че е богата на витамини А, С и Е, минерали и фибри, тя притежава нежен, леко сладникав вкус, който я прави идеална както за солени, така и за сладки ястия. Представяме ви три любими рецепти с тиква, […]
3 рецепти за зеленчукова яхния
Есента е времето, когато пазарите се изпълват с богато изобилие от кореноплодни, тикви и сезонни зеленчуци. С първите студени вечери няма нищо по-уютно от една топла, ароматна яхния. Зеленчуковите яхнии са не само вкусни и засищащи, но и леки за стомаха и пълни с витамини. […]
Веган бургери: Вкусна и здравословна алтернатива
През последните години веган бургерите се превърнаха в една от най-популярните алтернативи на традиционните месни ястия. Те не само предлагат богат вкус и текстура, наподобяваща месо, но също така са щадящи за околната среда и подходящи за хора с етични предразсъдъци или здравословни предпочитания. Все […]
Кисели краставички в буркан, вкусът на традицията
Киселите краставички са една от най-обичаните зимнини в България. Те присъстват на почти всяка трапеза през студените месеци – като салата, гарнитура или дори като основен акцент в традиционни ястия. Освен че са вкусни и освежаващи, киселите краставички имат и редица полезни свойства. Те съдържат […]
5 рецепти със спанак
Спанакът е една от най-богатите на хранителни вещества зелени листни култури. Той съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които подкрепят цялостното здраве на организма. Спанакът е изключителен източник на витамин А (под формата на бета-каротин), витамин С, витамин К и витамини от група B, включително фолиева […]
Сладко от смокини
Сладкото от смокини е едно от най-обичаните домашни изкушения в българската кухня. То съчетава неподправената сладост на добре узрелите плодове, с аромат на ванилия, лимон и понякога канела. Освен че е вкусно, сладкото от смокини носи със себе си дълбока символика, то е знак за […]
Компот от праскови
Компотът от праскови е един от най-ароматните и обичани десерти, който носи лятно настроение дори в най-студените зимни дни. Той е не само вкусен, но и полезен. Прасковите са богати на витамини A, C, E, минерали и фибри. В българската кухня компотът е традиционен начин […]
Как се прави сладко от боровинки
Боровинките са едни от най-ценните горски плодове. Те са много богати на витамини, антиоксиданти и полезни минерали. Имат неповторим вкус и аромат, който можем да запазим за цяла година, като ги превърнем в домашно сладко. Приготвянето на сладко от боровинки в буркан не е сложно, […]
Маринована риба в буркан, как да я приготвим
Ако сте рибар или просто обичате морската храна и искате да й се наслаждавате и през останалата част на годината, задължително трябва да се научите как да консервирате риба. Маринованата риба е вкусно и практично решение за съхранението на риба, като същевременно запазва богатия вкус […]
Кои храни съдържат литий
Литият е микроелемент, който естествено се среща в почвата, водата и някои храни. Въпреки че е по-известен като лекарствено средство за лечение на биполярно разстройство и депресия, литият в естествено ниски концентрации има важна роля за нервната система, емоционалния баланс и когнитивните функции. Изследвания показват, […]
Рецепта за домашен шипков мармалад
Шипките, онези яркочервени плодчета, които често подминаваме по есенните пътеки, всъщност са едни от най-богатите на полезни вещества природни дарове. Те не само са незаменим източник на витамини, но и играят важна роля в народната медицина и кулинарията от векове. Защо шипките са толкова ценни? […]
Авокадо: Суперхрана с уникални качества
Авокадото неслучайно е обявено за една от най-полезните храни в света. Богато на здравословни мазнини, витамини и антиоксиданти, този кремообразен плод е същинска витаминозна бомба за тялото и ума. То съдържа мононенаситени мазнини, които подпомагат работата на сърцето, намаляват нивата на „лошия“ холестерол (LDL) и […]
Домашно гювече – вкусът на българската традиция
Ако има ястие, което съчетава уюта на домашната кухня, богатството на българските продукти и неподражаемия аромат на готвено в глинен съд, то това е гювечето. То неслучайно присъства на всяка традиционна българска трапеза. Гювечето е същински кулинарен ритуал, бавно печено, изобилстващо от вкусове и аромати, […]
Доматено пюре в буркан: Да го приготвим у дома
Лятото е най-подходящото време да се възползваме от богатството на сезонните зеленчуци, а доматите несъмнено са едни от най-обичаните. Сочни, сладки и ароматни, те са основа на безброй ястия в българската и световната кухня. Един от най-добрите начини да съхраним този летен вкус за зимата […]




















