Моцарелата е вид сирене, което се прави от биволско или краве мляко. Това е меко, бяло сирене, което може да става по-твърдо про повече време за зреене. Много хора обичат това сирене с италиански произход заради неговата гладка и кремообразна текстура с мек вкус. То е леко жилаво, но става гладко, когато се разтопи, което прави моцарелата идеална съставка в различни ястия – от салати до паста.
Здравословна ли е моцарелата
Сиренето е богато на хранителни вещества храна и предлага много ползи за здравето, като намаляване на риска от остеопороза и сърдечни заболявания. Консумацията му може да помогне за подобряване на нивата на холестерола, благодарение на хранителни вещества като калций и витамин К.
Хранителност на сиренето моцарела
Всяка унция (28 грама) сирене моцарела осигурява:
- 72 калории
- 7 гр протеин
- 4,5 гр мазнини
- 3 гр наситени мазнини
- 1 гр въглехидрати
- 175 мг натрий (8% от дневна стойност)
- 222 мг калций (22% отдневна стойност)
- 131 мг фосфор (19% от дневна стойност)
- 0,8 мг цинк (10% от дневна стойност)
Добър източник на протеин
Моцарелата е боата на протеини. Протеинът е основно хранително вещество, което е част от всяка клетка в тялото. Той захранва тялото ви с енергия и е необходим за растежа и възстановяването на клетките. Протеинът също играе решаваща роля в производството на хормони и ензими и производството на антитела в подкрепа на имунната система за борба с болести и инфекции.
По-ниско съдържание на натрий в сравнение с други сирена
Ако се опитвате да намалите приема на натрий, моцарелата може да е правилният начин. В сравнение със същия размер на порция фета и пармезан, моцарелата има почти 50 процента по-малко натрий, 175 милиграма натрий на порция. Това е приблизително осем процента от дневния препоръчителен прием от 2300 милиграма или по-малко.
Натрият е жизненоважен за правилното функциониране на мускулите и нервите и е електролит, важен за поддържане на баланса на течностите. Тъй като натрият присъства в много храни, изборът на храни с по-ниски количества натрий може да предотврати прекомерната му консумация. Твърде много натрий може да доведе до задържане на вода и високо кръвно налягане, сърдечни и бъбречни заболявания в дългосрочен план.
По-ниско съдържание на наситени мазнини
В сравнение с много други видове сирена, моцарелата има по-малко съдържание на мазнини. Освен това има по-ниски количества наситени мазнини за същия размер на порцията. Яденето на твърде много наситени мазнини може да увеличи риска от сърдечни заболявания.
Подпомага здравето на червата
Сиренето Моцарела е източник на пробиотици, включително Lactobacillus casei и Lactobacillus fermentum. Пробиотиците са важни за здравето на червата и могат да помогнат за поддържане на имунната система. По-конкретно, Lactobacillus fermentum може да бъде свързан с намален риск от респираторни инфекции и подобряване на холестерола в кръвта.
Как да се насладите на сирене моцарела
Сиренето моцарела е също толкова универсално, колкото и питателно. Той се използва широко в италианската и американската кухня заради лесното му топене и чудесния му вкус. Бялото меко сирене се съчетава с всичко – от сладко до пикантно, което го прави обичано както от професионални готвачи, така и от любителите такива Комбинирайте го с домати, сос песто, плодове . Моцарелата е и идеално сирене за пици, салати, питки и какво ли още не.