Моята кухня

Рецепта за маслинова паста, дар от природата

Рецепта за маслинова паста, дар от природата

Маслините са не само вкусна и универсална съставка в много кухни по света, но и истински дар от природата, когато става въпрос за здравословно хранене. От древни времена до днес тези малки плодове се ценят както заради вкусовите си качества, така и заради невероятните си […]
Как да изберем най- добрата диня

Как да изберем най- добрата диня

Лятото и високите температури вече са тук и динята се превръща в един от основните плодове в домовете по целия свят. Изборът на диня обаче не е толкова лесен, колкото изглежда. Понякога избирате тази, която изглежда най-добре, а когато се приберете у дома и я […]
Къде да съхраняваме бананите през лятото, за да не почернеят

Къде да съхраняваме бананите през лятото, за да не почернеят

През летните жеги този тропически плод изисква специални грижи, за да запази вкуса, текстурата и външния си вид за по-дълго време. Когато термометърът се повиши и кухните се превърнат в малки домашни фурни, едно от най-големите предизвикателства е консервирането на плодове. Сред тях е бананът, […]
Как да си направим бира в къщи: Ръководство за начинаещи

Как да си направим бира в къщи: Ръководство за начинаещи

С нарастващата популярност на крафт бирите, все повече любители на пенливата напитка се вдъхновяват да опитат да си я приготвят сами у дома. Домашното пивоварство не е само вкусно хоби, но и вълнуващ процес, който съчетава креативност и наука. В тази статия ще ви покажем […]
Домашна лимонада със сироп от бъз

Домашна лимонада със сироп от бъз

Бъзът (Sambucus nigra) е едно от най-ценните растения в народната медицина, което от векове се използва както за превенция, така и за лечение на различни здравословни неразположения. Освен това, сиропът от бъз е не само полезен, но и изключително вкусен – особено когато се използва […]
Босилеково песто: вкус от Средиземноморието у дома

Босилеково песто: вкус от Средиземноморието у дома

Босилековото песто е една от най-разпознаваемите и обичани италиански подправки. С произход от Лигурия, по-точно от град Генуа, то е ярък пример за това как простите съставки могат да създадат неустоим вкус. Зеленото злато на италианската кухня комбинира свежестта на босилека с дълбочината на пармезан, […]
Пет чая, които помагат за прочистване на бъбреците

Пет чая, които помагат за прочистване на бъбреците

Включването им в ежедневието ви може да бъде значителна стъпка към по-здравословен и балансиран живот. Бъбреците се считат за жизненоважни органи поради основната им функция в човешкото тяло. Те са отговорни за филтрирането на кръвта за отстраняване на отпадъци и токсини, регулирането на нивата на […]
Бадеми или шамфъстък: Кой има повече протеини и фибри

Бадеми или шамфъстък: Кой има повече протеини и фибри

Бадемите и шамфъстъкът са се превърнали в основни продукти в здравословното хранене. И двата вида ядки са отлични източници на енергия, добри мазнини, растителни протеини и голямо разнообразие от микроелементи. Но когато става въпрос за сравняване на съдържанието им на протеини, фибри и витамини, кой […]
Коприва: ползи и рецепта за супа

Коприва: ползи и рецепта за супа

Копривата е истинско природно съкровище. В българската кухня тя има почетно място, особено през пролетта, когато всичко се събужда за нов живот. Ако сте свикнали да я възприемате просто като плевел, време е да я погледнете с нови очи и от нов ъгъл, в купата […]
Рецепта за ароматна рибена супа

Рецепта за ароматна рибена супа

В бързото ни ежедневие често търсим начини да се храним здравословно, без да прекарваме часове в кухнята. А когато говорим за здравословна храна, рибата заслужено заема водещо място в менюто. Богата на омега-3 мастни киселини, лесноусвоим протеин, витамини и минерали, рибата е истински дар от […]
Боровинки: Супер храна за мозъка

Боровинки: Супер храна за мозъка

Високата концентрация на антиоксиданти, ползите за сърцето и имунната система, правят боровинките супер храна. Последните изследвания разкриват, че са много полезни и за мозъка. Проучвания, публикувани във Frontiers in Nutrition и The American Journal of Clinical Nutrition, показват, че включването на шепа боровинки в ежедневната […]
Швейцарски манголд: Суперхрана за здрави кости

Швейцарски манголд: Суперхрана за здрави кости

Манголдът е листен зелен зеленчук, култивиран от древни времена и ценен заради високата си хранителна стойност. Освен употребата му в средиземноморската кухня, последните проучвания и хранителни препоръки подчертават потенциала му за предотвратяване на проблеми като декалцификация на костите и зъбите. Благодарение на съдържанието си на […]
Според диетолог лещата трябва да се комбинира с тази храна

Според диетолог лещата трябва да се комбинира с тази храна

Бобовите растения са идеална храна за балансиране на консумацията на растителни и животински протеини. Те са богати на сложни въглехидрати, диетични фибри, витамини и основни минерали. Лещата съдържа приблизително 11,7 грама фибри на 100 грама сухо тегло, което насърчава храносмилателното здраве, като се бори със […]
Вкусен и здравословен домашен пастет

Вкусен и здравословен домашен пастет

Домашният пастет е вкусна, питателна и лесна за приготвяне разядка, която се радва на все по-голяма популярност сред любителите на домашната кухня. Ако и вие сте сред тях си струва да се опитате да си го приготвите сами, в къщи. Защо да изберем домашен пастет? […]
Смути за здрави колене и връзки

Смути за здрави колене и връзки

Смути с 5 съставки помага за укрепване на ставите и коленете Когато изпитваме болка в коляното или слабост на връзките, способността ни да извършваме ежедневни дейности, като ходене, бягане или дори изкачване на стълби, е затруднена. Това е все по-често срещан проблем, без значение от […]
Сотиран чесън стъпка, която ще промени вкуса на вашето ястие

Сотиран чесън стъпка, която ще промени вкуса на вашето ястие

Чесънът и лукът са две от основните съставки на много ястия. Има малки детайли, които, макар и на пръв поглед незначителни, могат напълно да преобразят вкуса и текстурата на едно ястие. Един такъв детайл е редът, в който се задушават чесънът и лукът. Решението кое […]
Домашен брънч като от гурме заведение

Домашен брънч като от гурме заведение

Брънчът отдавна не е просто закуска или обяд – той е ритуал, който съчетава кулинарна наслада, уют и внимание към детайла. Докато по световните гурме заведения се създават истински произведения на изкуството в чиния, у дома също можем да постигнем впечатляваща атмосфера. Нужно е само […]
Закуски с високо съдържание на протеин за добър старт на деня

Закуски с високо съдържание на протеин за добър старт на деня

Правилната закуска не само зарежда тялото с енергия, но и определя тона за целия ден. Протеините играят ключова роля в този процес – те поддържат ситостта, стимулират метаболизма и допринасят за изграждането и възстановяването на мускулите. За хора с активен начин на живот, инсулинова резистентност […]
Лилав картоф, супер храна и вкусни рецепти

Лилав картоф, супер храна и вкусни рецепти

Сред богатото разнообразие от цветни зеленчуци, лилавият картоф заема едно от почетните места. Неговият наситен цвят не само привлича вниманието, но и сигнализира за мощните му антиоксидантни свойства. Все повече хора откриват ползите от включването на този уникален зеленчук в своето меню, не само заради […]
Рецепта за домашен козунак

Рецепта за домашен козунак

Печенето на козунаци за Великден има дълбока християнска и културна символика, особено в страни като България, където традицията е силно вкоренена. Козунакът символизира възкресението на Христос и новото начало. Той е сладък, мек и пухкав, знак за празничност, светлина и духовно възраждане след строгите пости. […]