Моята кухня
5 рецепти със спанак
Спанакът е една от най-богатите на хранителни вещества зелени листни култури. Той съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които подкрепят цялостното здраве на организма. Спанакът е изключителен източник на витамин А (под формата на бета-каротин), витамин С, витамин К и витамини от група B, включително фолиева […]
Сладко от смокини
Сладкото от смокини е едно от най-обичаните домашни изкушения в българската кухня. То съчетава неподправената сладост на добре узрелите плодове, с аромат на ванилия, лимон и понякога канела. Освен че е вкусно, сладкото от смокини носи със себе си дълбока символика, то е знак за […]
Компот от праскови
Компотът от праскови е един от най-ароматните и обичани десерти, който носи лятно настроение дори в най-студените зимни дни. Той е не само вкусен, но и полезен. Прасковите са богати на витамини A, C, E, минерали и фибри. В българската кухня компотът е традиционен начин […]
Как се прави сладко от боровинки
Боровинките са едни от най-ценните горски плодове. Те са много богати на витамини, антиоксиданти и полезни минерали. Имат неповторим вкус и аромат, който можем да запазим за цяла година, като ги превърнем в домашно сладко. Приготвянето на сладко от боровинки в буркан не е сложно, […]
Маринована риба в буркан, как да я приготвим
Ако сте рибар или просто обичате морската храна и искате да й се наслаждавате и през останалата част на годината, задължително трябва да се научите как да консервирате риба. Маринованата риба е вкусно и практично решение за съхранението на риба, като същевременно запазва богатия вкус […]
Кои храни съдържат литий
Литият е микроелемент, който естествено се среща в почвата, водата и някои храни. Въпреки че е по-известен като лекарствено средство за лечение на биполярно разстройство и депресия, литият в естествено ниски концентрации има важна роля за нервната система, емоционалния баланс и когнитивните функции. Изследвания показват, […]
Рецепта за домашен шипков мармалад
Шипките, онези яркочервени плодчета, които често подминаваме по есенните пътеки, всъщност са едни от най-богатите на полезни вещества природни дарове. Те не само са незаменим източник на витамини, но и играят важна роля в народната медицина и кулинарията от векове. Защо шипките са толкова ценни? […]
Авокадо: Суперхрана с уникални качества
Авокадото неслучайно е обявено за една от най-полезните храни в света. Богато на здравословни мазнини, витамини и антиоксиданти, този кремообразен плод е същинска витаминозна бомба за тялото и ума. То съдържа мононенаситени мазнини, които подпомагат работата на сърцето, намаляват нивата на „лошия“ холестерол (LDL) и […]
Домашно гювече – вкусът на българската традиция
Ако има ястие, което съчетава уюта на домашната кухня, богатството на българските продукти и неподражаемия аромат на готвено в глинен съд, то това е гювечето. То неслучайно присъства на всяка традиционна българска трапеза. Гювечето е същински кулинарен ритуал, бавно печено, изобилстващо от вкусове и аромати, […]
Доматено пюре в буркан: Да го приготвим у дома
Лятото е най-подходящото време да се възползваме от богатството на сезонните зеленчуци, а доматите несъмнено са едни от най-обичаните. Сочни, сладки и ароматни, те са основа на безброй ястия в българската и световната кухня. Един от най-добрите начини да съхраним този летен вкус за зимата […]
Как да съхраняваме череши, за да ги запазим свежи
Крехки, сочни и сезонни, черешите се нуждаят от специални грижи, за да останат свежи по-дълго у дома. С настъпването на по-топло време и високи температури, хората търсят нещо, с което да се разхладят. Плодовете заемат централно място, особено за тези, които узряват през летния сезон. […]
5 безалкохолни напитки за горещите дни
Когато термометърът премине 30 градуса, най-доброто спасение от жегата не е климатика, а чаша свежа, ароматна и натурална лятна напитка. Забравете газираните и пренаситени със захар варианти, това лято ви предлагаме пет рецепти за безалкохолни напитки, които освежават, хидратират и глезят сетивата. Приготвят се лесно […]
Как да облекчите тревожността по естествен път
Това лечебно растение, с цитрусов аромат и мек вкус, се използва от векове заради своите релаксиращи и антитревожни свойства. В свят, в който стресът и тревожността са част от ежедневието на милиони хора, мнозина търсят естествени алтернативи, които да им помогнат да успокоят ума си, […]
Рецепта за маслинова паста, дар от природата
Маслините са не само вкусна и универсална съставка в много кухни по света, но и истински дар от природата, когато става въпрос за здравословно хранене. От древни времена до днес тези малки плодове се ценят както заради вкусовите си качества, така и заради невероятните си […]
Как да изберем най- добрата диня
Лятото и високите температури вече са тук и динята се превръща в един от основните плодове в домовете по целия свят. Изборът на диня обаче не е толкова лесен, колкото изглежда. Понякога избирате тази, която изглежда най-добре, а когато се приберете у дома и я […]
Къде да съхраняваме бананите през лятото, за да не почернеят
През летните жеги този тропически плод изисква специални грижи, за да запази вкуса, текстурата и външния си вид за по-дълго време. Когато термометърът се повиши и кухните се превърнат в малки домашни фурни, едно от най-големите предизвикателства е консервирането на плодове. Сред тях е бананът, […]
Как да си направим бира в къщи: Ръководство за начинаещи
С нарастващата популярност на крафт бирите, все повече любители на пенливата напитка се вдъхновяват да опитат да си я приготвят сами у дома. Домашното пивоварство не е само вкусно хоби, но и вълнуващ процес, който съчетава креативност и наука. В тази статия ще ви покажем […]
Домашна лимонада със сироп от бъз
Бъзът (Sambucus nigra) е едно от най-ценните растения в народната медицина, което от векове се използва както за превенция, така и за лечение на различни здравословни неразположения. Освен това, сиропът от бъз е не само полезен, но и изключително вкусен – особено когато се използва […]
Босилеково песто: вкус от Средиземноморието у дома
Босилековото песто е една от най-разпознаваемите и обичани италиански подправки. С произход от Лигурия, по-точно от град Генуа, то е ярък пример за това как простите съставки могат да създадат неустоим вкус. Зеленото злато на италианската кухня комбинира свежестта на босилека с дълбочината на пармезан, […]
Пет чая, които помагат за прочистване на бъбреците
Включването им в ежедневието ви може да бъде значителна стъпка към по-здравословен и балансиран живот. Бъбреците се считат за жизненоважни органи поради основната им функция в човешкото тяло. Те са отговорни за филтрирането на кръвта за отстраняване на отпадъци и токсини, регулирането на нивата на […]