Моята кухня
Домашен брънч като от гурме заведение
Брънчът отдавна не е просто закуска или обяд – той е ритуал, който съчетава кулинарна наслада, уют и внимание към детайла. Докато по световните гурме заведения се създават истински произведения на изкуството в чиния, у дома също можем да постигнем впечатляваща атмосфера. Нужно е само […]
Закуски с високо съдържание на протеин за добър старт на деня
Правилната закуска не само зарежда тялото с енергия, но и определя тона за целия ден. Протеините играят ключова роля в този процес – те поддържат ситостта, стимулират метаболизма и допринасят за изграждането и възстановяването на мускулите. За хора с активен начин на живот, инсулинова резистентност […]
Лилав картоф, супер храна и вкусни рецепти
Сред богатото разнообразие от цветни зеленчуци, лилавият картоф заема едно от почетните места. Неговият наситен цвят не само привлича вниманието, но и сигнализира за мощните му антиоксидантни свойства. Все повече хора откриват ползите от включването на този уникален зеленчук в своето меню, не само заради […]
Рецепта за домашен козунак
Печенето на козунаци за Великден има дълбока християнска и културна символика, особено в страни като България, където традицията е силно вкоренена. Козунакът символизира възкресението на Христос и новото начало. Той е сладък, мек и пухкав, знак за празничност, светлина и духовно възраждане след строгите пости. […]
Как да познаем дали яйцата са развалени
Яйцата са един от най-често използваните продукти в кухнята, защото са универсални, хранителни и вкусни. Но какво се случва, когато открием яйца в хладилника и не помним кога сме ги купили? Могат ли още да се консумират, или рискуваме здравето си? Добрата новина е, че […]
С каква храна да се предпазим от инфекции на ИПП
Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) са често срещан здравословен проблем, особено при жените, но не подминават и мъжете. Те могат да причинят болка, парене при уриниране, често уриниране и чувство за непълно изпразване на пикочния мехур. Освен добрата хигиена и приемането на достатъчно течности, храненето […]
Какво трябва да ядем, за да избегнем рак на дебелото черво
Ракът на дебелото черво е един от най-често срещаните видове рак в света, но и един от видовете, който може да се предотврати. Начинът ни на хранене играе ключова роля в риска от развитие на това заболяване. С правилен хранителен режим можем не само да […]
Кълнове: Ползи и как да ги включим в менюто си
Кълновете са истинско съкровище от хранителни вещества. Независимо дали са от люцерна, броколи, леща, нахут, соя или пшеница, кълновете предлагат изобилие от ползи за здравето, които ги превръщат в идеален избор за хора, стремящи се към здравословен начин на живот. Защо тези мънички растения са […]
Свежо смути: Ползите от целината
Целината е едно от онези зеленчуци, които често присъстват в кухнята ни, но рядко получават заслуженото внимание. Въпреки че е позната основно като съставка за супи или салати, тя притежава редица здравословни ползи, които я правят истинска супер храна. Идеален избор за свежи и полезни […]
Кои храни съдържат най-много калций
Калцият е един от най-важните минерали за човешкия организъм. Той играе ключова роля в изграждането и поддържането на здрави кости и зъби, подпомага мускулната функция, нервната проводимост и съсирването на кръвта. Липсата на достатъчно калций в храненето може да доведе до остеопороза, кариеси, мускулни крампи […]
Домашно суши: Лесна рецепта за приготвяне у дома
Ако обичате суши и искате да си го приготвите сами у дома, тази рецепта е точно за вас! Въпреки че изглежда сложно, с правилните съставки и малко практика ще можете да направите вкусно и красиво домашно суши. Необходими продукти За ориза: 2 чаши суши ориз […]
Суперхрана: Защо чесънът е полезен за нашето здраве
Чесънът (Allium sativum) е една от най-старите култивирани храни в света, използван както като подправка, така и като лечебно средство от хиляди години. Още в древен Египет, Гърция и Китай чесънът е бил ценен заради своите лечебни свойства. Днес съвременната наука потвърждава, че чесънът съдържа […]
Правилният начин за замразяване на смляно месо
Замразяването на мляно месо изглежда проста задача, но много хора правят грешки, които влияят на качеството и вкуса на продукта. Как правилно да съхраняваме каймата и най-вече как да я размразим така, че все едно не е било във фризера? Най-честата грешка: замразяване в насипно […]
15 храни, които не трябва да съхранявате във фризера
Фризерът е важен за всяко домакинство, защото благодарение на него успяваме за съхраним голяма част от хранителните продукти за по-дълго време. Но запазват ли те хранителните си качества, когато са съхранявани при минусови температури? Някои продукти губят текстурата, вкуса или свойствата си при замразяване, а […]
Естествено лекарство за подут корем
Ако търсите прост и естествен начин да поддържате здравословни килограми, да намалите възпалението в тялото си и да се почувствате по-леки, тази инфузия е вашият съюзник. Тази рецепта от мощни и достъпни съставки, ще извая горната част на корема, стомаха, ръцете и дори лицето ви. […]
Защо не трябва да ядем мухлясали плодове
Доскоро до скоро това беше обичайна практика, все повече хора избират да го избягват, поради потенциалните му вредни ефекти върху здравето. Обикновено сме свикнали да не хабим плода и ако е малко презрял и например има малко плесен, изхвърляме тази част, нарязваме я и изяждаме […]
Плодовете, които трябва да съхранявате в хладилника
Когато става въпрос за консервиране на плодове, често се появяват съмнения къде е най-добре да се съхраняват: в хладилника или навън? Този малък детайл може да направи голяма разлика във вкуса, текстурата и свежестта на всеки плод. Въпреки че много хора избират да охлаждат всичко […]
Бялото или жълтото пилешко месо е по-добро
Когато пазаруват, хората често решават да гледат единствено цената. Естествено, хората са склонни да търсят най-евтиното, особено когато купуват големи количества. При някои продукти разликата е едва забележима, така че си струва да изберете най-евтиния. Въпреки това, особено при хранителните продукти, е важно да се […]
Чаша мляко на ден намалява риска от рак на червата
Млякото е отличен източник на протеини, калций, витамин D, калий и други микроелементи, всички от които са от решаващо значение за растежа и поддържането на костите. Една чаша мляко осигурява приблизително 30% от препоръчителното дневно количество калций, което е от съществено значение за развитието на […]
Рецепта за кюфтета по чирпански
Ако сте дете на 90-те няма как това класическо българско ястие, да не ви върне в детството. Кюфтета по чирпански са вкусно, засищащо и подходящо за всякакъв повод ястие. Не са необходими някакви грандиозни кулинарни умения, за да си го приготвите и сами, в къщи. […]




















