Моята кухня
Чушките – вкусни, полези и перфектни за готвене
Чушките, на места наричани още пиперки, са използвани в много различни кухни по света. Те са от вида capsicum annuum и се срещат в различни цветове. Ще ги намерите най-често в зелено, жълто, оранжево или червено. Има още кафяви, бели и дори лилави, макар и […]
5 рецепти с червени чушки
Пълнени червени чушки Необходимите продукти: 4 червени чушки; 1 чаша варен ориз; 500 г смляно говеждо или пуешко месо; 1 малка глава лук, нарязана на ситно; 2 скилидки чесън, смлени; 400 г нарязани на кубчета домати, отцедени; 1 чаша настъргано сирене (чедър, моцарела или по […]
Боровинките – изключително полезни за здравето
Боровинките са плод на многогодишно цъфтящо растение от рода Vaccinium. Освен че са много вкусни, те предлагат и редица ползи за здравето. Запознайте се с тях, за да бъдете още по-мотивирани да ги включвате редовно в диетата си. Порция от 100 г сурови боровинки съдържа […]
Краставиците – защо те са идеалната храна?
Какво са повечето летни салати без свежа краставица в тях? Но краставиците предлагат повече от приятен вкус, те също са пълни със здравословни хранителни вещества. Краставиците произхождат от Индия и популярността им скоро нараства, първо в азиатския континент, а след това и в целия свят. […]
Как да приготвите перфектните палачинки?
Палачинките, вечна любима закуска, радват вкусовите рецептори от поколения със своята пухкава текстура и апетитни вкусове. Постигането на перфектната палачинка изисква деликатен баланс на съставките, техниката и доза любов. Нека видим какво е нужно да знаем, за да създадем перфектните палачинки. Съставките имат значение Основата […]
Копърът – ароматен помощник в кухнята
Копърът е кулинарна билка с тънки, нишковидни листа, които се разклоняват във всички посоки. Той е в семейство Apiaceae, което включва също целината, морковите и магданоза. Копърът произхожда от Източна Европа и е често срещана съставка в много традиционни ястия от тези региони. Употребата му […]
Трахана – защо това ястие е уникално и как да си го приготвите
Трахана, известна още като тархана, е традиционно средиземноморско и близкоизточно ястие, приготвена от ферментирали зърна и/или кисело мляко. Предлага се в две основни форми: сладка и кисела. Защо да си приготвите това ястие у дома? Трахана е традиционно средиземноморско и близкоизточно ястие с богата история […]
4 рецепти с патладжан
Патладжан Пармезан Необходимите продукти: 2 големи патладжана, нарязани на кръгчета с около 1 см; 2 чаши сос маринара;; 2 чаши настъргано сирене моцарела 1/2 чаша настърган пармезан; 1/2 чаша галета; 2 яйца, разбити; 1/4 чаша универсално брашно; сол и черен пипер на вкус; зехтин за […]
Патладжаните – лятно изкушение
Патладжаните, известни още като сини домати, са не само вкусни, но и предлагат многобройни ползи за здравето. Те са с ниско съдържание на калории и богати на основни хранителни вещества, което ги прави чудесно допълнение към балансирана диета. Ето някои от ползите за здравето, свързани […]
Как да приготвите перфектната плодова салата?
Историята на рецептите за плодова салата може да бъде проследена до древните цивилизации, които са ценяли консумацията на пресни плодове. В много култури плодовете се приемат като здравословно и освежаващо лакомство. Но концепцията за комбиниране на различни плодове в едно ястие се появява много по-късно. […]
5 рецепти за плодова салата
Класическа плодова салата Необходимите продукти: 2 чаши диня, нарязана на кубчета; 2 чаши пъпеш, нарязан на кубчета; 2 чаши меден пъпеш, нарязан на кубчета; 1 чаша грозде, наполовина; 1 чаша ягоди, нарязани; 1 чаша боровинки; 1 супена лъжица пресни листа от мента, нарязани (по избор); […]
Пъпеш – ползи за здравето от консумацията му
Няма съмнение, че пъпеша е превъзходен плод. Но той предлага нещо повече от страхотен вкус. Хранителните вещества, които той съдържа, носят редица ползи за здравето. Вижте какви са те. Хранителен профил на пъпеша за 100 грама Калории: 29 калории Въглехидрати: 6.8 г Мазнини: 0,1 г […]
Динята – ползи за здравето от вкусния плод
В горещото време няма съмнение, че динята е сред любимите ни освежаващи лакомства. Освен страхотен вкус, тя обаче ни носи и множество ползи за здравето. Запознайте се с тях, за да изпитвате още по-голямо удоволствие, докато се наслаждавате на сочните парчета сладка диня. Хранителен профил […]
Как да приготвите най-вкусните кюфтета?
Кюфтетата са универсално и апетитно ястие, което може да се използва в различни кухни. Независимо дали предпочитате класически кюфтета или искате да експериментирате с различни рецепти, овладяването на изкуството да готвите вкусни кюфтета е умение, което си струва да се усъвършенствате. Запознайте се с някои […]
4 рецепти за зеленчукови кюфтенца
Кюфтета от леща и гъби Необходимите продукти: 1 чаша варена леща; 1 чаша ситно нарязани гъби; 1/2 чаша галета; 1/4 чаша настърган пармезан (по желание); 1 малка глава лук, нарязана на ситно; 2 скилидки чесън, смлени; 1 чаена лъжичка сух риган; 1 чаена лъжичка сух […]
5 рецепти с ядливи цветя
Салата от настурция с цитрусов дресинг Необходимите продукти: зелена салата; рукола; листа от настурция; цитрусови плодове (като портокали или грейпфрути); червен лук, нарязан на ситно; козе сирене, натрошено; орехи, препечени и нарязани (или други ядки по избор); За дресинга: лимонов сок, зехтин, мед, сол и […]
5 леки и вкусни рецепти за летен обяд
Пълнени гъби Портобело Необходимите продукти: 4 големи гъби Портобело; прясно сирене моцарела, нарязано; чери домати, разполовени; пресни листа босилек; балсамова глазура; сол и черен пипер на вкус. Начин на приготвяне Загрейте фурната до 375°F (190°C). Отстранете дръжките на гъбите Портобело и внимателно се изтъргват „ребърцата“ […]
Билки и подправки – ползите за здравето от най-популярните
Може да мислим за билките като за зеленчуци, осигуряват практически безкалоричен източник на хранителни вещества и важни фитонутриенти за насърчаване на по-добро здраве. Дълго преди съвременната медицина, древните цивилизации са разчитали много на различни билки, заради техните лечебни свойства. Въпреки че има много малко научни […]
Как да съхранявате пресния босилек у дома
Босилекът е билка, която може да преобрази всяко ястие. Освен че чудесен вкус и аромат, тя съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на стреса и подобряване на психическото благополучие, наред с още много други ползи за здравето. Ето лесни начини […]
Пресните подправки- кратко ръководство как да ги използвате
Подправянето на ястията е умение, което може значително да подобри вкуса на вашите ястия. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да овладеете изкуството на подправянето: Опитвайте Редовно опитвайте ястието си по време на процеса на готвене, за да оцените вкуса. Това ви позволява постепенно […]