Най-добрите храни за децата ви когато са болни

Най-добрите храни за децата ви когато са болни

От обикновени настинки до висока температура, диария или болки в гърлото – малките боледуват често. Има причина за това: имунната система на децата не узрява напълно, докато не навършат седем или осем години, така че те все още са доста податливи на заболявания когато започнат детска градина или училище.

Храненето играе важна роля, за да се гарантира, че децата остават хидратирани и заредени с енергия, а някои храни могат да помогнат за ускоряване на тяхното възстановяване след болест. В крайна сметка целта е децата да се чувстват по-добре възможно най-скоро.

Съвети за хранене на болно дете

Първо, нека видим някои основни принципи на хранене когато детето е болно.

Имайте предвид, че много деца може да нямат апетит, затова се опитайте да им осигурите храни, които ще понасят лесно и са лесни за храносмилане. Преди всичко предлагайте на децата си храни, които те искат да ядат.

Голям приоритет при децата, особено при най-малките, е хидратацията. Това е особено важно, ако те повръщат или имат диария. Стремете се към храна, която ще осигури хидратация и отново, която е лесна за смилане.

Малките, чести хранения обикновено са по-лесни за храносмилателната система от по-големите. Стремете се към шест малки хранения на ден на всеки три или четири часа в сравнение със стандартните три по-големи хранения.

Най-добрите храни при повръщане или диария

Избягвайте мазни храни и сладки напитки, тъй като те могат да влошат диарията. Вместо това се съсредоточете върху по-малки хранения.

Предложете следните храни:

Банани

Богати на калий, устойчиво нишесте и пектин – пребиотични фибри, за които е известно, че помагат за подобряване на храносмилането – неузрелите банани могат да помогнат за намаляване на честотата на диарията.

Крекери

Солените, но обикновени храни като крекери или гевречета могат да бъдат полезни, защото  помогнат за заместването на част от електролитите, загубени при повръщане.

Обикновените крекери или бял хляб също са с ниско съдържание на фибри, които могат да бъдат по-лесни за смилане, така че децата обикновено ще ги ядат с лекота.

Семена от чиа

Чиата е с много високо съдържание на разтворими фибри, което може да помогне за намаляване на диарията. Разтворимите фибри се свързват с водата и помагат за абсорбирането на допълнителната течност, като по този начин увеличават обема на изпражненията и подобряват консистенцията им.

Кисело мляко или кефир с живи култури

Може да не мислите за кисело мляко или кефир като храни, които да давате на деца, които имат диария, но нови изследвания сочат друго.

Ферментиралите продукти като кисело мляко и кефир съдържат пробиотици, дефинирани като „живи микроорганизми“ или полезни бактерии, естествено присъстващи в телата ни, които подобряват храносмилането и се борят с вредните бактерии.

Преглед от 2021 г. на 12 рандомизирани контролирани проучвания установи, че приемането на пробиотици е свързано с намаляване на продължителността на времето, през което децата са имали диария, повишена ефикасност на лечението и намалено време, прекарано в болница.

Прегледът установи, че Lactobacillus reuteri и Saccharomyces boulardii изглеждат най-полезни.

Много видове кисело мляко и кефир съдържат комбинация от живи, активни култури. Просто не забравяйте да проверите етикета на съставките.

Хранене при обикновена настинка и грип Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares