Най-добрите сирена – състав и ползи за здравето

Най-добрите сирена – състав и ползи за здравето

Сиренето е млечен продукт, който се предлага в стотици различни текстури и вкусове. Различните сирена могат да осигурят важни хранителни вещества или да предложат различни ползи за здравето.

Хранителността и вкусът на сиренето зависят от начина на производство и какво мляко се използва. То е отличен източник на протеини, калций и няколко други хранителни вещества.

Консумирането на сирене може дори да помогне за загуба на тегло и да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания и остеопороза. Въпреки това някои сирена са по-хранителни от други.

Ето 4 от най-здравословните видове сирена.

1. Моцарела

Моцарелата е меко, бяло сирене с високо съдържание на влага. Произхожда от Италия и обикновено се прави от италианско биволско или краве мляко.

Моцарелата е с по-ниско съдържание на натрий и калории от повечето други сирена. Една унция (28 грама) пълномаслена моцарела съдържа:

 • калории: 85
 • белтъчини: 6 гр.
 • мазнини: 6 гр.
 • въглехидрати: 1 гр.

Моцарелата също съдържа бактерии, които действат като пробиотици, включително щамове на Lactobacillus casei и Lactobacillus fermentum.

Проучванията върху животни и хора показват, че тези пробиотици могат да подобрят здравето и редовността на червата, да стимулират имунитета и да намалят възпалението в тялото ви.

2. Синьо сирене

Най-добрите сирена - състав и ползи за здравето - stilton shropshire1500 56a126853df78cf77267dde7

Синьото сирене се прави от краве, козе или овче мляко, към което са добавени култури от плесента Penicillium.

Обикновено е бяло със сини или сиви вени и петна. Мухълът, използван за създаването на синьо сирене, му придава отличителна миризма и смел, остър вкус.

Синьото сирене е много питателно и е добър източник на калций. Една унция (28 гр.) синьо сирене, направено с пълномаслено мляко, съдържа:

 • калории: 100
 • белтъчини: 6 гр.
 • мазнини: 8 гр.
 • въглехидрати: 1 гр.

Тъй като синьото сирене е с високо съдържание на калций, добавянето му към вашата диета може да помогне за предотвратяване на здравословни проблеми, свързани с костите.

3. Фета

Най-добрите сирена - състав и ползи за здравето - feta cheese 16 of 20

Фета е меко, солено, бяло сирене, произхождащо от Гърция. Обикновено се прави от овче или козе мляко. Овчето мляко придава на фетата остър вкус, докато козето е по-меко.

Тъй като фета е опакована в саламура, за да запази свежестта, тя може да бъде с високо съдържание на натрий. Въпреки това, обикновено е с по-ниско съдържание на калории от повечето други сирена.

Една унция (28 гр.) пълномаслено сирене фета осигурява:

 • калории: 75
 • белтъчини: 4гр.
 • мазнини: 6 гр.
 • въглехидрати: 1 гр.

Фета, както всички пълномаслени млечни продукти, осигурява конюгирана линолова киселина (CLA), която е свързана с много ползи, включително намалени телесни мазнини.

За да добавите сирене фета към диетата си, опитайте да го натрошите върху салати, да го добавите към яйца или да го разбиете в дип.

4. Пармезан

Най-добрите сирена - състав и ползи за здравето - parmesan6

Пармезанът е твърдо, отлежало сирене, което има пясъчна текстура и солен, орехов вкус. Направено е от сурово, непастьоризирано краве мляко, което е отлежало най-малко 12 месеца, за да не останат живи вредни бактерии.

Крайният продукт е пълен с хранителни вещества. Една унция (28 гр.) сирене пармезан осигурява (22 доверен източник):

 • калории: 111
 • белтъчини: 10 гр.
 • мазнини: 7 гр.
 • въглехидрати: 1 гр.

Пармезанът е богат както на калций, така и на фосфор – хранителни вещества, които играят роля в образуването на костите

Тъй като отлежава дълго време, пармезанът е с много ниско съдържание на лактоза и обикновено се понася от повечето хора с непоносимост към нея.

Настърган пармезан може да се добавя към паста и пица. Можете също така да го поръсите върху яйца или да намажете филийки върху дъска за сирене с плодове и ядки.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares