Най-добрите стратегии как да научим детето да се храни добре

Най-добрите стратегии как да научим детето да се храни добре

Почти всички родители се оплакват, че срещат сериозни трудности да научат децата си да обичат здравословните храни и да избягват нездравословните. Много често резултатът от прекаления натиск в това отношение е дете, което е много придирчиво към храната и което на практика желае да яде само няколко на брой и то далеч не толкова здравословни храни.

Какво може да направим и какво не трябва да правим по въпроса?

Осигурете на разнообразно меню у дома

Разнообразието, което означава да опитвате нови храни и да редувате храните и ястията, коитo консумирате, е ключов компонент на здравословното хранене. Ако ядете едни и същи ястия всеки ден, дори ако тези ястия са здравословни, вие нямате здравословна диета.

Много родители попадат в капана „грахът е единственият зеленчук, който детето ми яде“ – и затова те сервират грах всяка вечер.

Не е добра идея да готвите отделно за придирчивото дете, но е важно да му осигурите разнообразие. Наблягането на едни и същи храни, които са единствено харесвани от детето, ще го научи, че не е проблем да се храни толкова ограничено и не е нужно да опитва нови храни.

Дайте на децата приемливите за вас опции, от които да избират

Важно е да заобиколите децата с добри възможности за хранене. Ако не искате да ядат чипс, просто не съхранявайте такъв у дома. Сложете им здравословна закуска в кутията за училище, по възможност дори два варианта – например плод и ядки. Не правете драма, ако детето не ги е изяло. Чудесен резултат е да изяде поне едното предложение.

У дома приготвяйте здравословна храна. Като няма други опции в крайна сметка детето ще вечеря с нещо от здравословните неща, които сте приготвили и които цялото семейство консумира.

Най-добрите стратегии как да научим детето да се храни добре - kids not eating food 16490838184x3 1

Включете децата в приготвянето на храната.

Включването на децата в приготвянето на храна ги прави активни участници и им дава усещане за контрол от самото начало. Накарайте децата да помогнат при избора на хранителни стоки, приготвянето на храна и подреждането на масата. Така те ще са любопитни да опитат крайния резултат.

Не забранявайте сладкишите

Децата трябва да имат достъп до сладкиши и лакомства, но родителите все пак трябва да научат децата как да ги ядат пестеливо. Дайте на децата насоки какво означава това – един десерт на ден, три основни хранения на ден, една  закуска или какъвто и да е режимът за хранене. Разбирайки смисъла на този график, децата са по-склонни да го спазват.

Пълната забрана на сладкишите може да има обратен ефект. Тя потенциално може да накара децата да прекаляват с тях, когато тези храни са налични, добавя тя. Нека те имат достъп до мястото в дома, където има лакомства, но се уговорете по колко на ден може да се взимат и кога.

Сложете край на споровете

Превръщането на темата за храненето в битка, кара родителя и децата да се провалят, когато става въпрос за опитване на нови храни и пълноценно хранене. Като цяло децата искат да ядат това, което е пред тях и да ядат това, което всички останали в семейството ядат.

Ако се оставите по течението и спорите постоянно с детето какво, колко и кога да яде или да не яде, има само негативни последици. Натискът често има обратен ефект на момента, а в дългосрочен аспект води до нездравословна връзка на детето с храната.

Макар че родителите наистина влизат в тези битки с най-добри намерения, това е означава, че резултатите ще бъдат такива. Повече умереност и в храненето, и в отношението към него е по-печелившата стратегия.

Важно е да запомните, че здравословното хранене е и щастие. Щастието у дома е от най-съществено значение. Когато децата се наслаждават на храната, те са склонни да се хранят по-добре.

 

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares