Оцетът – нещо повече от подправка

Оцетът – нещо повече от подправка

Оцетът е наистина ценен продукт. Той се използва и за подправка, и за чистене, като и в двете си роли върши чудесна работа.  Думата оцет произлиза от френското „vin aigre“ или кисело вино. И наистина легендата гласи, че оцетът е открит като продукт точно от забравено вкиснало вино.

Оцетът представлява комбинация от оцетна киселина и вода. Получева се чрез двуетапен процес на ферментация, това означава, че оцетът съдържа алкохол.

Означението в проценти, което виждате на опаковката, представлява съдържанието на оцетна киселина в продукта. Именно на нея се дължи тръпчивия и остър вкус на оцета.

Има различни видове оцети, които се различават по рецептата на приготвянето им, вкусовите им качества и употребата им. Дрождите могат да бъдат оставени да ферментират в различни течности на растителна основа като плодове, пълнозърнести храни, картофи или ориз.

Оцет и здраве

В миналото оцетът не рядко се е използвал и за медицински цели. Това му приложение е на места актуално и до днес. Все пак имайте предвид, че съвременната наука не подкрепя съществуването на лечебни свойства на оцета.

Оцетът има съвсем малко калории– една супена лъжица оцет съдържа от 2 до 15 калории. Той не съдържа и много хранителни вещества. Повечето видове оцет не съдържат сол и захар, което е предимство за продукта. Все пак винаги четете етикетите, защото има и оцети с добавена захар – например направените като смес от гроздов сол и винен оцет.

Как да използваме правилно оцета?

Киселият вкус на оцета е любим на мнозина, защото е освежаващ и обогатяващ ястието, към което е добавен. Често бива използван за приготвянето на дресинги за салати, маринати, сосове, майонеза и кетчуп.

Оцетът може да променя текстурата на храните. Той разгражда химическата структура на протеина. Точно това се случва когато той се използва като марината за омекотяване на месо или риба.

Оцетът може да се използва и за приготвяне на извара. Добавен към млякото и киселината в него води до разделяне на твърдата извара на млякото от течната суроватка.

Оцетът се използва и за мариноване на храни. Тази употреба на оцета е наистина ценна, защото тя не само променя и подобрява вкуса на храните, но и удължава срока им на годност.

Оцетът - нещо повече от подправка - what is vinegar 1659017181

Видове оцет

Има най-различни видове оцет – от евтини до луксозни с добавени билки като карамфил, босилек, канела, подсладени с плодови сокове и т. н.

Оцетите се различават и по начина им на производство:

  • Произведени чрез ферментация на дестилиран алкохол, който често произхожда от ферментирали зърна;
  • Балсамов – Произведен от ферментирало цяло пресовано грозде;
  • Оризов – риготвя се от ферментирал ориз;
  • Приготвен от вино – червено или бяло;
  • Ябълков – риготвя се от течност от натрошени ябълки;
  • Малцов – произвежда се от ферментирала неохмелена бира.
  • Когато избирате оцет, проучете предварително вкусовите му характеристики и за каква употреба е предназначен той.

Последните години усилено се говореше за ползите от ябълковия оцет. Твърдеше се, че от него има множество здравни ползи и дори, че води до отслабване. В последствие тези твърдения се оказаха твърде преувеличени.

Оцет може да си приготвите и у дома, като изберете подходяща рецепта. Употребата на всеки оцет, трябва да е умерена, за да не предизвика той здравни вреди.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares