Португалската кухня – дом, любов и невероятни вкусове

Португалската кухня – дом, любов и невероятни вкусове

Португалия е страна, известна с чудесния си климат, с красивото си си крайбрежие и усмихнатите местни хора. Трябва обаче да знаете, че тя е и истински рай, за любителите на храната.

Нейната кухня е черпила идеи и вкусове от толкова много и различни части на планетата, че на практика е много трудно да се каже тази рецепта е типично португалска. Все пак за португалците тяхната кухня е повод за гордост, тя е културна идентичност и онагледява историята на народа им.

В тази статия сме подбрали за вас 5 представителни за Португалия ястия, които непременно трябва да опитате, ако посетите страната.

1. Cozido à Portuguesa

Попитайте всеки португалец кое е най-типичното португалско ястие и той ще ви каже „Cozido à Portuguesa“, което се превежда като яхния на португалски (стил).

Ако спрете случаен местен по улицата и го попитате кое е най-типичното португалско ястие, твърде вероятно е той да посочи точно Cozido à Portuguesa. Ястието представлява яхния. В различните региони на страната рецептата варира, но все пак винаги се ползват местни продукти.

Основните съставки са говеждо, свинко месо, добавят се дори свински уши и кравешки крака. От зеленчуците се добавят зеле, ряпа, моркови, картофи и ориз. Някъде слагат и боб или нахут, а другаде предпочитат да приготвят тази яхния с пилешко.

Cozido à Portuguesa е тежко, калорично ястие, подходящо предимно за студените месеци. Готвите се дълго време и се хапва предимно на обяд.

Португалската кухня - дом, любов и невероятни вкусове - cozido a portuguesa iconic portuguese dishes portuguese for a day tours

2. Caldo Verde

Тази супа определено е сред най-любимите ястия на португалците. Дотолкова това е така, че името и присъства дори в песните и стиховете. В популярната песен „Uma Casa Portuguesa“ (Португалски дом) се пее, че  един португалски дом „това е просто любов, хляб и вино и Калдо Верде, която се готви на пара в тенджерата“.

Супата се приготвя от картофи, зелени зеленчуци – зеле, лук, чесън и нарязана наденица.

Португалската кухня - дом, любов и невероятни вкусове - caldo verde iconic portuguese dishes portuguese for a day tours

3. Bacalhau à Gomes de Sá

Ако посетите Португалия, просто е задължително да опитате това невероятно ястие с риба треска. Треската е изключително популярна риба в страната и се използва в много рецепти.

Интересното при Bacalhau à Gomes de Sá е, че рибата се накисва в мляко, както и комбинацията с твърдо сварени яйца. Другите съставки са картофи, черни маслини и магданоз.

Португалската кухня - дом, любов и невероятни вкусове - bacalhau a gomes de sa iconic portuguese dishes portuguese for a day tours

4. Leitão da Bairrada

Ястието представлява печено прасенце. Успехът при проготвянето му зависи от породата и възрастта на прасенцето и разбира се от уменията на готвача.

Докато се готви месото, готвачът го поръсва с вино Bairrada. Подправя се с магданоз или дафинов лист. Може да се сервира топло или студено, с картофи и обикновена салата.

Португалската кухня - дом, любов и невероятни вкусове - leitao da bairrada iconic portuguese dishes portuguese for a day tours

5. Arroz de Pato

Това ястие представлява ориз с патешко и различни колбаси. Определено приготвянето му е сложно, отнема доста време, като рецептата варира в разчличните райони на страната. Според данните португалците са консуматори номер едно на ориз в Европа, изяждайки до 15 кг на човек годишно. Ще забележите, че те добавят ориз към всичко, дори към десертите!

Тайната на Arroz de Pato е да сварите ориза в същата вода, в която преди това са били варени патицата и колбасите, после се пече на фурна.

Португалската кухня - дом, любов и невероятни вкусове - arroz de pato iconic portuguese dishes portuguese for a day tours

Португалската кухня има голямо разнообразие от съставки и е вярна на местните традиции. Ако посетите Португалия и опитате някои от тези ястия, вие ще станете част от нещо уникално, ще уесеите духа на лбов и привързаност, с който португалците са известни по света.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares