Оризът – една храна с много предимства

Оризът – една храна с много предимства

Оризът е основна храна в повече от 100 страни по света. В някои домакинства оризът е включен в повече от едно хранене на ден. Обикновено оризът не е скъп, което го прави достъпна храна за всички и важна основа на много диети.

Всяка страна има свой оризов специалитет: ризото в Италия, паеля в Испания, джамбалая в южната част на САЩ, кокосов ориз в Колумбия, задушен ориз в Китай, ориз и боб в Мексико и сладък ориз в Португалия и още много други.

В Китай са открити инструменти за отглеждане на ориз, датиращи от преди 8000 години.

Оризът е източник на:

(предимно пълнозърнестите сортове)

  • фибри
  • витамини В1 (тиамин) и В6
  • магнезий
  • фосфор
  • селен
  • манган

Видове ориз

Има изключително много видове ориз, които могат да се различават по размер, дебелина, лепкавост, цвят, аромат и вкус. Оризът често е широко категоризиран въз основа на неговата форма или метод на обработка.

Оризът може да е цял, непокътнат (напр. кафяв ориз) или е бил смлян и полиран (бял ориз).

Цял: Точно като всички пълнозърнести храни, оризът естествено съдържа три ядливи компонента – трици, зародиш и ендосперм (неядливата обвивка е отстранена). Кафявият ориз е типичният пълнозърнест ориз, въпреки че това не описва определен сорт, а естествения цвят на зърното.

Пълнозърнестият ориз обаче не е ограничен до един цвят – той също се предлага в нюанси на черно, лилаво и червено. Тъй като влакнестият слой от трици и богатият на хранителни вещества зародиш остават непокътнати, тези сортове обикновено отнемат повече време за готвене и имат по-орехова и дъвчаща текстура от рафинирания бял ориз.

Рафиниран: това е ориз, който е полиран, за да се отстранят горните слоеве, така че да остане само нишестеният бял ендосперм – оттук и името „бял“ ориз (отново, това се отнася до цвета, а не до конкретен сорт).

Процесът на смилане и полиране премахва по-голямата част от естествено съдържащите се витамини от група В, минерали, фитохимикали и фибри, а витамините от група В и желязото се добавят обратно. Това се обозначава на опаковката с думата „обработен“ ориз. Въпреки, че се добавят част от изгубените хранителни компоненти, те все пак не могат да бъдат възстановени напълно.

Как се готви ориз?

Преди готвене изплакнете ориза в хладка вода, докато стане бистър, за да отстраните излишното нишесте. След това може да се накисне, за да се намали времето за готвене и лепкавостта. Имайте предвид, че прекомерното измиване и изплакване може да премахне някои водоразтворими витамини.

Оризът обикновено се вари във вода или на пара, тъй като абсорбира вода и омеква по време на процеса на готвене. Дългозърнестите сортове са склонни да произвеждат пухкави отделени зърна след готвене, докато късите или средни зърна стават лепкави.

Следвайте указанията на опаковката, тъй като различните сортове ориз изискват различни количества вода и време за готвене. По принцип използвайте съотношение 2:1 за готвене на ориз или 2 чаши вода на 1 чаша ориз.

Сложете вода да заври в тенджера. Добавете ориза и разбъркайте във водата. Поставете капак върху тенджерата и намалете котлона до слаб-среден. Варете около 20 минути за белия ориз и 40-45 минути за кафявия ориз и други минимално обработени сортове. Свалете от котлона и оставете да къкри в покрит съд за 5-10 минути. Разбъркайте ориза с вилица, за да отделите зърната.

За допълнителен вкус използвайте пилешки или зеленчуков бульон вместо вода по време на готвене или добавете подправки във водата за готвене. Ако използвате пресни нарязани подправки като  магданоз, копър или див лук, внимателно ги разбъркайте в сварения ориз, след като е свален от котлона, но все още ври в тенджерата.

Оризът често е съставка в различни рецепти, а също и чудена гарнитура. Вкусен, лесен за приготвяне, евтин, засищащ и полезен за здравето – оризът е перфектната храна.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares