Топ 10 на най-странните храни по света

Топ 10 на най-странните храни по света

Истинският кулинар никога не се страхува да се потопи напълно в изживяванията от местната кухня, когато пътува в чужбина. Но идва моментът, в който преминаваме от странни и прекрасни кулинарни преживявания към просто странни. Чудили ли сте се кои са най-странните храни? Ето топ 10 на най-странните храни, които да опитате, докато пътувате.

1.Скакалци, Израел

Кога нашествията от скакалци не се считат за неудобство? Когато са местен деликатес, разбира се! Скакалците са единственото насекомо, считано за кашерно (позволено за ядене) и са основен източник на протеини, така че израелците си ги похапват с удоволствие. Пържени или покрити с шоколад, скакалците буквално са превзели улиците в Израел.

Ще бъдете ли достатъчно смели, за да ги опитате? Насекомите определено се считат за едни от най-странните храни, но не се изненадвайте -може да откриете тези скачащи приятели в менютата на поне още няколко държави по света.

Топ 10 на най-странните храни по света - 1

2. Century Egg, Китай

Известни също като стогодишни яйца или хилядолетни яйца, вековните яйца са китайско кулинарно ястие на основата на яйца и утвърден деликатес в страната. Да предположим, че не са искали да ги нарекат развалени яйца, въпреки че по същество са точно това. Правят се чрез консервиране на патешки, пилешки или пъдпъдъчи яйца в смес от глина, пепел и сол в продължение на месеци – до този момент жълтъкът е станал тъмнозелен или сив и има силна миризма на сяра.

Топ 10 на най-странните храни по света - 2

3. Желиран нос от лос, Канада

Още от 30-те години на миналия век местното население в Канада и Аляска  ловува лос за храна и всяка част от него се е използвана. Рецептата дори е включена в изданието от 1967 г. на Northern Cookbook.

Не само ловът на лоса е трудоемка задача, но и приготвянето му, тъй като космите от носа на лоса трябва първо да бъдат отстранени, преди той да се свари и накрая да се покрие с бульон, който се превръща в желе. Воала, имате си желиран нос от лос!

Топ 10 на най-странните храни по света - 3.

4. Casu Marzu, Италия

Фен ли сте на сиренето? Страхотно!А какво ще кажете за сирене, заразено с живи червеи? Идва ви в повече? Е, следващата странна храна идва от Италия, така че все пак сигурно е добра, нали?

Известен още като „развалено сирене“, този деликатес от Сардиния се нарича casu marzu и се прави от пекорино с изтекъл срок на годност. След това, за да станат нещата още по-странни, към пекориното се добавят ларвите на мухи от сирене (piophila casei), които след това се излюпват вътре, ровят се наоколо, усвояват мазнините и превръщат продукта в меко кремообразно сирене. Можете да изберете да се насладите на вашето със или без личинки.

Топ 10 на най-странните храни по света - 4.

5. Пържени тарантули, Камбоджа

Ястие с осем крака с тъмно минало. Гладуващите камбоджанци за първи път започват да ядат паяци по време на режима на Червените кхмери. Днес косматите паякообразни все още се смятат за популярна закуска в цялата страна. Дори има камбоджански град, наричан Спайдървил, защото жителите на града наистина много обичат да ядат паяци. Вкусът им прилича на този на раците, така че може би това е предложение, което няма да откажете.

Топ 10 на най-странните храни по света - 5.

Топ 10 на най-странните храни по света, II частАбонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares