Овесените ядки – отлична храна по време на кърмене

Овесените ядки – отлична храна по време на кърмене

Овесените ядки са изключително полезна храна. Ето защото едва ли някой ще се учуди, че консумацията им е препоръчителна време на кърмене. Според мнозина храненето с овесени може  да увеличи количеството кърма на майката. За това няма солидни доказателства, но пък със сигурност са храна, полезна за нейното здраве.

Предимствата на храненето с овесени ядки е, че те доставят доста фибри на организма, а сложните въглехидрати, които съдържат дават дълго време усещане за ситост. Важно е майката да се стреми да се храни с колкото се може по-полезни и богати на хранителни вещества храни, защото производството на млякото не е лесна задача за организма.

Добре е майката да има грижа за себе си да се храни разнообразно и балансирано, за да не изпада в хранителни дефицити, особено след трудния период на бременността. Овесените ядки са храна, която отговаря на всички изисквания за пълноценна храна. В САЩ например, овесените ядки и ечемикът са силно препоръчвани храни за периода на кърмене.

Овесните ядки съдържат вид фибри, бета-глюкани, които служат като енергиен субстрат за бактериите, които живеят в храносмилателния тракт. Ето защо консумацията им силно положително влияние върху чревната микробиота. Овесените ядки се считат за пребиотици, тоест могат да спомогнат за поддържането на плътността и разнообразието на микроорганизмите в червата, което има голямо значение за цялостното здраве на човека, а в частност и на кърмещите жени.

Как да приготвяте овесените ядки?

Най-добре приготвяйте овесените ядки на каша. Има теория, че ядките трябва да се сварят, за да омекнат и фибрите в тях. Така те стават по-смилаеми и по-пълноценно се усвояват от организма.

Кашата от овесени ядки се приготвя много лесно. Загрейте чаша прясно мляко в тенджера. След това прибавете 3-4 с. л. овесени ядки. Разбъркайте и оставете за кратко на среден огън. Не е нужно да заври, просто трябва кашата да се сгъсти. Какво ще добавите още е въпрос на ваш вкус. Ядки на прах или натрошени, мед, нарязани плодове, сушени плодове и т. н.

Може да приготвите и солен вариант на кашата. В тенджера сложете чаша вода и няколко лъжици от овесените ядки. Когато ядките омекнат и кашата се сгъсти, я сваляте от котлона. Прибавяте малко масло и натрошено сирене и вашата каша е готова.

Овесените ядки може да бъдат съставка във вашия хляб, в тестото за палачинки, има редица сладкиши, които е приготвят с овесени ядки, бисквити и какво ли още не.

Овесените ядки са перфектната закуска за кърмещите майки – сутрешна или следобедна. Вкусни, здравословни и много хранителни, те подобряват храносмилането и са източник на витамини и минерали. Освен това се приготвят много бързо и лесно и определено са бюджетна храна. След като детето бъде захранено с овес, майката може да споделя своята овесена закуска с него. Овесените ядки са прекрасна храна и за бебетата.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares