Как да помогнем да детето да наддаде тегло?

Как да помогнем да детето да наддаде тегло?

В нашето съвремие по-чест проблем при децата е наднорменото, отколкото поднорменото тегло. И все пак много родители са разтревожени за своите злояди или твърде слаби деца. Защо детето не наддава на тегло? Какво може да подобрим в менюто му и в начина му хранене, за да подпомогнем нормалното му развитие?

Педиатрите редовно трябва да следят как расте детето на височина и на килограми. Тези два показателя говорят много за цялостното му здравословно състояние. Ако детето изостава и по двата показателя, може би има проблем с растежа. Ако обаче изостава само с килограмите, причината трябва да се търси в храненето. Ето какво може да направят родителите.

Намерете причините за ниското тегло

Може би зад ниския апетит се крие някакъв емоционален или психологически проблем? Детето тревожно ли е, депресирано ли е, агресивно ли е? Може би страда от неоткрита до момента хранителна алергия? Храни се нередовно, няма режим? Прекалява с пакетираните храни и затова няма пълноценни закуска, обяд и вечеря? В по-екстремните случаи може да се обследва и за хранително разстройство. Наблюдавайте детето и открийте основните причини за ниското тегло. Важно е да се открие точния проблем и да се работи върху него.

Детето да се храни с пълноценни храни

Детството и пубертета се характеризират с усилен растеж. Храненето трябва да е пълноценно и разнообразно, доставяйки на организма всички необходими хранителни вещества. Изпробвайте различни начини на приготвяне на храната, както и много голям асортимент от храни и открийте това, което е пълноценно и на детето му допада на вкус. Препоръчва се детето да се храни предимно с плодове, зеленчуци, месо, млечни продукти и пълнозърнест хляб.

Повече калории

За  да се качи тегло да нужни повече калории. Това не означава да връчите на детето чипса и шоколада. Изберете по-здравословни висококалорични храни – мед, ядки, повече зехтин в салата. Избирайте пълномаслените млечни продукти за детето си.

Закуска у дома

Насърчете детето да хапва по нещо у дома преди училище. Ако ходи все още в детската градина, помолете учителите да следят дали детето се храни добре и да го насърчават в това отношение.

Течностите

Нека детето да пие вода по възможност след хранене. Ако пие преди това, възможно е да е за сметка на количеството храна, която ще приеме. Внимавайте кога и какви напитки давате на детето, за да не развалят те апетита му когато дойде време за основно хранене.

В същото време напитките могат да бъдат и помощник в наддаването на тегло. Шейкове, смутита, фрешове, напитки, богати на протеини – всички могат да повишат калорийния прием на детето и да спомогнат за качването на килограми.

По-често хранене

Ако не успявате да покачите количеството храна, което приема детето по време на основните хранения, може би трябва да изградите режим с по-чести хранения с по-малки количества храна. Всяко дете има своя индивидуалност и нищо не бива да става насила или на всяка цена. Наблюдавайте детето и вижте как наистина може да му помогнете по един приятен и естествен начин.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares