Плодов сироп – как да си приготвим у дома?

Плодов сироп – как да си приготвим у дома?

Можем да се наслаждаваме на плодовете по толкова много начини – пресни, сушени, в плодови салати, в сладкиши, в бисквити, в кремове, в сладка и мармалади… От тях обаче можем да приготвяме и свежи напитки – лимонади, фрешове, коктейли и сиропи.

Вижте нашите две предложения за плодов сироп – от малини и от вишни. И двата гарантират страхотна свежест, неповторим аромат и вкус. Най-хубавото е, че може да си ги консервирате и да им се радвате и през зимата.

Сироп от малини

Приготвянето му ще ви отнеме около 20 минути, от така посочените количества продукти ще получите около 2 литра концентрат.

Необходимите продукти

  • 2 литра вода
  • 2 кг малини
  • 2 кг захар
  • 2 ч. л. лимонена киселина

Начин на приготвяне

Почистете и измийте малините.

Кипнете 1 литър от водата. Към врялата вече вода прибавете малините.

Варете около 10 минути.

Прецедете в ситна цедка или марля.

Отново поставете течността на котлона и добавете останалата вода и захарта. Ако искате сиропът да е не е толкова сладък, намалете количеството захар по ваш вкус.

Отстранявайте пяната, която ще се образува на повърхността по време на варенето.

Свалете течността от котлона и добавете лимонената киселина.

Налейте сиропа в чисти и подсушени бутилки. Обърнете с капачките надолу, за да се стерилизира.

Преди да сервирате, разредете с вода по ваш вкус. Може да използвате и газирана вода. Обикновено 2-3 пръста сироп на дъното на чашата са достатъчни за перфектен вкус.

Сироп от вишни

Времето за приготвяне е 30 минути плюс 24 престой. От посочените продукти ще получите около 1 литър концентрат.

Необходимите продукти

  • 2 кг вишни
  • 2 кг захар
  • 1 с. л. лимонена киселина
  • 1 литър вода

Намачкайте с ръка вишните. Оставете ги да престоят така 24 часа.

Прецедете ги през двоен тензух.

Добавете към получения сок водата и захарта.

Варете докато се сгъсти. Отстранявайте пяната, която ще се образува на повърхността.

Свалете от котлона и прибавете лимонената киселина.

Още докато е топъл сиропа, налейте го в чисти подсушени бутилки. Не ги стерилизирайте, няма нужда.

При сервиране разредете с вода на вкус.

Плодовите сиропи носят свежестта и витамините на плодовете, от които са приготвени. Изберете тях пред алкохола и газираните напитки.

 

 



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares