Можем да се наслаждаваме на плодовете по толкова много начини – пресни, сушени, в плодови салати, в сладкиши, в бисквити, в кремове, в сладка и мармалади… От тях обаче можем да приготвяме и свежи напитки – лимонади, фрешове, коктейли и сиропи.
Вижте нашите две предложения за плодов сироп – от малини и от вишни. И двата гарантират страхотна свежест, неповторим аромат и вкус. Най-хубавото е, че може да си ги консервирате и да им се радвате и през зимата.
Сироп от малини
Приготвянето му ще ви отнеме около 20 минути, от така посочените количества продукти ще получите около 2 литра концентрат.
Необходимите продукти
- 2 литра вода
- 2 кг малини
- 2 кг захар
- 2 ч. л. лимонена киселина
Начин на приготвяне
Почистете и измийте малините.
Кипнете 1 литър от водата. Към врялата вече вода прибавете малините.
Варете около 10 минути.
Прецедете в ситна цедка или марля.
Отново поставете течността на котлона и добавете останалата вода и захарта. Ако искате сиропът да е не е толкова сладък, намалете количеството захар по ваш вкус.
Отстранявайте пяната, която ще се образува на повърхността по време на варенето.
Свалете течността от котлона и добавете лимонената киселина.
Налейте сиропа в чисти и подсушени бутилки. Обърнете с капачките надолу, за да се стерилизира.
Преди да сервирате, разредете с вода по ваш вкус. Може да използвате и газирана вода. Обикновено 2-3 пръста сироп на дъното на чашата са достатъчни за перфектен вкус.
Сироп от вишни
Времето за приготвяне е 30 минути плюс 24 престой. От посочените продукти ще получите около 1 литър концентрат.
Необходимите продукти
- 2 кг вишни
- 2 кг захар
- 1 с. л. лимонена киселина
- 1 литър вода
Намачкайте с ръка вишните. Оставете ги да престоят така 24 часа.
Прецедете ги през двоен тензух.
Добавете към получения сок водата и захарта.
Варете докато се сгъсти. Отстранявайте пяната, която ще се образува на повърхността.
Свалете от котлона и прибавете лимонената киселина.
Още докато е топъл сиропа, налейте го в чисти подсушени бутилки. Не ги стерилизирайте, няма нужда.
При сервиране разредете с вода на вкус.
Плодовите сиропи носят свежестта и витамините на плодовете, от които са приготвени. Изберете тях пред алкохола и газираните напитки.