Плюсове и минуси на суровоядството

Плюсове и минуси на суровоядството

Яденето само на сурови храни (суровоядство) се превърна в популярна диетична тенденция през последните години, като много хора вярват, че диета, състояща се единствено от неварени плодове, зеленчуци, ядки и семена, може да осигури многобройни ползи за здравето.

Диетата със сурова храна, известна още като сурова веганска диета, се основава на предпоставката, че готвенето на храната унищожава жизненоважни хранителни вещества и ензими и че консумацията на сурови храни може да помогне за повишаване на енергийните нива, да подпомогне храносмилането и дори да предотврати хронични заболявания.

Диетата със сурова храна обикновено се състои от пресни плодове и зеленчуци, включително листни зеленчуци, моркови, целина, чушки и домати.

Ядки и семена също са включени, като бадеми, кашу, слънчогледови семки и тиквени семки. Някои привърженици на диетата със сурова храна може също да включват сурови яйца или сурови млечни продукти като сирене или мляко. Въпреки това, по-голямата част от тези, които спазват тази диета, не ядат никакви животински продукти.

Привържениците на диетата със сурова храна твърдят, че тя може да доведе до загуба на тегло, подобряване на храносмилането, повишаване на енергийните нива и подобряване на цялостното здраве.

Плюсове и минуси на суровоядството - fresh vegetables basket

Те вярват, че консумацията на сурови храни може да помогне за предотвратяване на хронични заболявания като сърдечни заболявания, диабет и рак, както и да подобри здравето на кожата и да засили имунната система.

Една от основните причини, поради които се смята, че диетата със сурова храна е полезна, е, че има високо съдържание на хранителни вещества и ензими.

Ензимите са протеини, които се намират в суровите храни и са от съществено значение за храносмилането и много други телесни функции. Готвенето на храна може да унищожи много от тези ензими, поради което някои хора вярват, че яденето на сурови храни може да помогне за подобряване на храносмилането и цялостното здраве.

Друга причина, поради която диетата със сурова храна може да бъде полезна, е, че е с ниско съдържание на преработени и рафинирани храни.

Преработените и рафинирани храни често са с високо съдържание на захар, сол и нездравословни мазнини, които могат да допринесат за хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания и рак. Чрез избягване на тези храни и фокусиране върху цели, непреработени храни, диетата със сурова храна може да помогне за подобряване на цялостното здраве.

Съществуват обаче и някои потенциални недостатъци на диетата със сурова храна.

Едно от основните опасения е, че може да бъде трудно да се набавят достатъчно протеини при тази диета, особено за тези, които не ядат никакви животински продукти. Въпреки че ядките и семената съдържат протеини, те не са толкова концентрирани, колкото животинските източници като месо или яйца. Това може да бъде особено притеснително за спортисти или хора, които се опитват да изградят мускулна маса.

Друг проблем при диетата със сурова храна е, че може да бъде трудно да се набавят достатъчно калории, което може да доведе до загуба на тегло и други здравословни проблеми. Суровите храни често са с ниско съдържание на калории, което означава, че може да се наложи да ядете повече, за да получите същото количество енергия, както бихте получили от готвени храни. Това може да бъде предизвикателство за някои хора, особено ако са свикнали да се хранят с висококалорична диета.

Плюсове и минуси на суровоядството - 324343 2200 732x549 1

И накрая, има известна загриженост, че диетата със сурова храна може да не осигури достатъчно определени хранителни вещества, като витамин B12, желязо и калций. Докато много сурови храни са богати на тези хранителни вещества, може да е трудно да си набавите достатъчно от тях, без да консумирате животински продукти или да приемате добавки.

И в крайна сметка, това е една доста ограничаваща диета. Повечето от продуктите не могат да се консумират сурови и така менюто става твърде ограничено.

 Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares