Победете глада за сладко с 3 стъпки

Победете глада за сладко с 3 стъпки

Много хора редовно изпитват глад за захар. Здравните специалисти смятат, че това е една от основните причини да е толкова трудно да се придържаме към здравословна диета.

Гладът се задвижва от нуждата на мозъка ви от „награда“, а не от нуждата на тялото ви от храна. Ако можете да хапнете малко и да спрете, добре, но ако сте склонни към преяждане веднага щом усетите вкуса на сладки храни, тогава да се поддадете на апетита за тях е най-лошото нещо, което можете да направите.

Ето прост план в 3 стъпки за спиране на глада за захар.

1. Ако сте гладни, яжте здравословна и засищаща храна

Важно е да разберете, че желанието не е същото като глада. Не тялото ви призовава за енергия, а мозъкът ви призовава за нещо, което освобождава много допамин в системата за възнаграждение.

Когато почувствате желание за сладко когато наистина сте гладни е трудна ситуациия. Всъщност жаждата, съчетана с глад, е мощен стимул, който повечето хора трудно могат да преодолеят.

Ако почувствате желание за сладко докато сте гладни, един от най-добрите трикове е веднага да ядете здравословна храна. Заредете кухнята си със здравословни закуски или предварително приготвени ястия.

Богатите на протеини храни като месо, риба и яйца, са особено добри за ограничаване на глада.

Яденето на истинска храна може да не е много апетитно, когато изпитвате желание за подсладена нездравословна храна, но ако наистина трябва да отслабнете, устойчивостта си заслужава в дългосрочен план.

Победете глада за сладко с 3 стъпки - adobestock 279110248 1 scaled 1

2. Вземете горещ душ

Някои хора, които изпитват глад за захар, са установили, че горещите душове или вани осигуряват облекчение. Водата трябва да е гореща – не толкова гореща, че да изгорите кожата си, но достатъчно гореща, че да е на ръба на чувството на дискомфорт.

Оставете водата да тече по гърба и раменете ви, така че да ви загрее. Останете там поне 5–10 минути. Когато излезете от душа, вероятно ще имате „зашеметено“ чувство, сякаш сте седели в сауна дълго време. В този момент вашето желание най-вероятно ще е изчезнало.

3. Разходете се навън

Друго нещо, което може да свърши работа, е да излезете навън за бърза разходка. Ако сте бегач, бягането ще бъде още по-добър избор.

Има две ползи от този подход. Първо, вие се дистанцирате от храната, която жадувате. Второ, движението ще освободи ендорфини или химикали, които карат мозъка да се чувства добре, което може да помогне за спиране на желанието.

Ако не можете да излезете навън, направете няколко изтощителни серии от бърпи, лицеви опори, клякания с телесно тегло или друго упражнение с телесно тегло.

Други тактики, които могат да помогнат

Най-добрият вариант е да предотвратите тези желанието на първо място.

За да направите това, изхвърлете всички нездравословни храни от дома си. Ако ги държите наблизо, вие си създавате проблеми. Вместо това дръжте здравословните храни лесно достъпни. Освен това, ако се храните здравословно и спортувате няколко пъти седмично, има вероятност да не изпитвате глад толкова често.

Изпийте чаша вода. Някои хора казват, че дехидратацията може да предизвика апетит.

Изяжте един плод. Яденето на парче плод може да помогне за задоволяване на желанието за захар при някои хора. Бананите, ябълките, портокалите работят чудесно.

Избягвайте изкуствените подсладители. Ако смятате, че изкуствените подсладители предизвикват апетита ви, може да ги избягвате.

Яжте повече протеини. Протеинът е чудесен за засищане.

Говорете с приятел. Обадете се или се срещнете с някой, който разбира през какво преминавате и поискайте няколко насърчителни думи.

Избягвайте определени действания. Опитайте се да избягвате специфичните дейности или места, които предизвикват желание за сладко у вас.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares