Поднормено тегло и опасностите за здравето, свързани с него

Поднормено тегло и опасностите за здравето, свързани с него

Докато повечето хора са наясно с рисковете за здравето, свързани с наднорменото тегло или затлъстяването, по-малко хора разбират опасностите от поднорменото тегло. Въпреки че е вярно, че затлъстяването е основен проблем за общественото здраве, поднорменото тегло също може да има сериозни последици за здравето.

В тази статия ще проучим защо поднорменото тегло също е нездравословно.

Недостиг на хранителни вещества

Поднорменото тегло може да доведе до дефицит на хранителни вещества, тъй като хората с поднормено тегло често не приемат достатъчно калории или балансирана диета. Това може да доведе до дефицит на основни хранителни вещества, като протеини, витамини и минерали. Това може да доведе до отслабена имунна система, повишен риск от инфекция и други здравословни проблеми.

Слаби кости

Поднорменото тегло също може да доведе до слаби кости и повишен риск от остеопороза. Това е така, защото хората с поднормено тегло често не консумират достатъчно калций, който е от съществено значение за изграждането и поддържането на здрави кости. В допълнение, поднорменото тегло също може да доведе до ниски нива на естроген, което може допълнително да отслаби костите и да увеличи риска от фрактури.

Проблеми с фертилитета

Поднорменото тегло също може да доведе до проблеми с фертилитета, особено при жените. Ниското телесно тегло може да наруши хормоналния баланс в тялото, което може да доведе до нередовен менструален цикъл, липса на овулация и други проблеми с плодовитостта. Освен това жените с поднормено тегло са по-склонни да раждат бебета с ниско тегло, което може да доведе до здравословни проблеми по-късно в живота.

Поднормено тегло и опасностите за здравето, свързани с него - underweight health risks scales

Отслабена имунна система

Поднорменото тегло също може да отслаби имунната система, което прави хората по-податливи на инфекции и болести. Това е така, защото имунната система изисква постоянен приток на енергия и хранителни вещества, за да функционира правилно. Хората с поднормено тегло често нямат достатъчно енергия или хранителни вещества, за да поддържат здрава имунна система, което ги прави по-уязвими към заболявания.

Проблеми с психичното здраве

Поднорменото тегло също може да доведе до проблеми с психичното здраве, като тревожност, депресия и ниско самочувствие. Това е така, защото поднорменото тегло може да доведе до социална изолация и чувство на срам или неадекватност. В допълнение, хората с поднормено тегло могат да изпитат тревожност или депресия, свързани с теглото им, което може допълнително да влоши психичните проблеми.

Повишена смъртност

Поднорменото тегло също е свързано с повишен риск от смъртност, особено при възрастни хора. Това е така, защото поднорменото тегло може да доведе до отслабена имунна система, повишен риск от инфекция и други здравословни проблеми, които могат да бъдат животозастрашаващи.

Поднорменото тегло не е здравословно състояние за тялото

Въпреки че много хора се фокусират върху опасностите от наднорменото тегло или затлъстяването, важно е да се признае, че поднорменото тегло също може да има сериозни последици за здравето.

Недостиг на хранителни вещества, слаби кости, проблеми с плодовитостта, отслабена имунна система, психични проблеми и повишена смъртност са само малка част от рисковете за здравето, свързани с поднорменото тегло. Ако имате поднормено тегло, важно е да говорите със здравен специалист, за да определите основната причина и да разработите план за подобряване на здравето си.Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares