Зелето – полезно във всички негови сортове и форми на приготвяне

Зелето – полезно във всички негови сортове и форми на приготвяне

Зелето е кръстоцветния зеленчук, който се консумира едва ли не по целия свят. То е питателно, с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри, витамини и минерали. Зелето е отличен източник на витамин С, витамин К, витамин В6, фолат и калий. Освен това е добър източник на калций, желязо, магнезий и фосфор.

Редовната консумация на зеле може да осигури няколко ползи за здравето.

Едно от основните ползи за здравето на зелето е потенциалът му да помогне за намаляване на риска от рак. Зеленчукът е богат на антиоксиданти и фитохимикали, което може да помогне за предотвратяване на оксидативен стрес и възпаление в организма. Няколко проучвания свързват консумацията на зеле с намален риск от рак, по-специално на белите дробове, дебелото черво и рака на гърдата.

Известно е също така, че зелето е полезно за здравето на сърцето. Зеленчукът е с високо съдържание на фибри, което може да помогне за намаляване на нивата на холестерола и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Освен това, зелето съдържа съединения, наречени антоцианини, за които е доказано, че намаляват възпалението и подобряват функцията на кръвоносните съдове, като спомагат за предпазване от сърдечни заболявания.

Консумирането на зеле може също да има противовъзпалителни ефекти в организма. Зеленчукът съдържа съединения, наречени глюкозинолати, които се разбиват на противовъзпалителни вещества в тялото. Това може да помогне за намаляване на възпалението в организма, което може да допринесе за редица хронични заболявания.

Зелето - полезно във всички негови сортове и форми на приготвяне - sauteed cabbage 3

Киселото зеле е ферментирала версия на прясно зеле. Докато и двата вида зеле са питателни и предлагат ползи за здравето, има някои разлики между двете. Ферментацията на зелето може да увеличи бионаличността на някои хранителни вещества, като витамин С и някои минерали. Ферментиралите храни като кисело зеле също могат да бъдат полезни за здравето на червата, като осигуряват пробиотици и подпомагат храносмилането.

Важно е обаче да се отбележи, че някои от полезните съединения в прясното зеле могат да бъдат загубени по време на процеса на ферментация. Като цяло, както прясното, така и киселото зеле може да бъде здравословни варианти и се препоръчва включване на различни зеленчуци в диетата ви.

В допълнение към потенциалните си ползи за здравето, зелето е и универсален зеленчук, който може да се използва в различни ястия. Един вкусен и здравословен начин да се насладите на зелето е чрез тази рецепта за салата.

Зелева салата

Необходимите продукти:

  • 1 глава на зелето, настърган;
  • 2 големи моркови, настъргани;
  • 1 малък червен лук, тънко нарязан;
  • 1/4 чаша зехтин;
  • 2 супени лъжици ябълков оцет;
  • 1 супена лъжица мед;
  • 1 чаена лъжичка дижонски горчица;
  • сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне

В голяма купа комбинирайте настърганото зеле, настърганите моркови и нарязания червен лук.
В малка купа разбийте заедно зехтина, ябълков оцет, мед и дижонски горчица, докато се комбинират добре.
Изсипете превръзката върху сместа от зеле и хвърлете, докато всичко е добре покрито.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Охладете се в хладилника в хладилника поне 30 минути преди сервиране.

Така приготвената салата е и чудесна здравословна гарнитура, която се съчетава добре с разнообразни ястия. Освен това може лесно да се импровизира по нея чрез добавяне на други зеленчуци или билки към сместа. Включвайки повече зеле в диетата си, можете да се насладите на многото му ползи за здравето и вкусен вкус.



Абонирай се
Уведомете за
guest
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари
Shares